Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Юндола

Юндола, България - Туристически Атракции

Юндола

Юндола е село в Южна България. Намира се в община Велинград, Област Пазарджик.

Китното селище обхваща планински райони, на 16 км. северозападно от Велинград, като до него се достига по шосето за Банско и Разлог. Средната надморска височина, която заема е 1400 м. и е разположено между планините Рила и Родопи. Пътуването с автомобил от Велинград до с.Юндола е с продължителност около половин час, като пътят преминава по поречието на река Луковица и е изключително живописен. Самата местност е разположена на вододел между реките Абланица, Луковица и Яденица, което прави гледката още по-неповторима и възхитителна.

Названието на местността произлиза от турската дума „юндол”, т.е. пазар за вълна. През зимата Юндола се превръща в прекрасен планински курорт със ски писти оборудвани със ски-влекове, а през лятото е една пъстра цветна картина, в която човек може да потъне за дълго време.

Този красив курорт притежава не само типични височинни образувания, но и необятни поляни и долини на приказни речни корита. Той е съчетал суровото излъчване и величието на планината с нейната прелест и приказност.

Района е удобна изходна точка за множество туристически маршрути. Част от тях са резерватите „Рогачица” и „Валявиците” в Рила, местността „Филибишка поляна”, местността „Черновец” в Родопите, местността „Куртово”, спортна База „Белмекен” и природната забележителност „Пашови скали”.

Не по-малък интерес за туристите, посетили района представляват прелестните лалета в местността „Филибишка поляна”, които смайват със своята красота.
В Родопите е сгушена и неповторимата местност „Черновец”, привличаща посетители с огромното разнообразие от яребици.

Загадъчната красота на природата, скрита във всеки неин детайл очарова гостите на местността, като им предлага един различен свят от сивото ежедневие, наситено с технологии и модернизъм.

Райско кътче в областта са „Пашовите скали”, откъдето могат да се докосна върховете на Рила планина и да се усети полъха на сила и могъщество, носещ се от природата на Родопите.

Уникалните скални форми и богатата флора и фауна – иглолистни гори, редки животински видове са само част от богатствата скрити по тези земи. Голяма част от територията на Юндола е обявена за отделни защитени природни местности – „Валявиците”, „Рогачици”, „Черновец”.

Един от скалните феномени в страната ни се намира именно в тази област. Това е скалният феномен „Жабата”, който представлява образувание с формата на жаба. Друга интересна туристическа атракция е пещерата „Лепеница”, която е уникална със своите скални образувания и определено представлява интерес за туристите. Недостатък на тази красива пещера е факта, че тя не облагородена и за нейното посещение няма екскурзовод. Влизането в нея става със специална подготовка и екипировка.

Едно прекрасно преживяване може да бъде и горската разходка по тясната живописна пътечка до село Света Петка, тя завладява с аромата на гора и причудливите сенки на дърветата. Селцето е известно като един от последните места, на които се изработват автентични чипровски и котленски килими. Изкуството на тъкане и обработване на килимите е занаят, останал от миналото, който все още съхранява древни традиции и невиждано майсторство.

Разбира се както в повечето планински курорти и в Юндола всеки може да открие по нещо за себе си. Многобройните почитатели на зимните ски спортове също не са забравени. Курорта предлага чудесни възможности за практикуването на този така обичан зимен спорт. Една от последните открити ски писти е с дължина 280 метра на около 1680 метра надморска височина. Пистата е разположена на удобно място, до което се достига лесно от всяка точка на района. На разположение на скиорите има паркинг, кафене и ски учебна база.

В района може да се отседне в няколко хижи – Юндола, Хр.Смирненски, Кладова. Местност е много подходяща за оживени зимни ски забавления, а планинският въздух и невероятната природа са изключително благоприятни за този тип развлечения и спорт.

Богатството на природни дадености, разнообразието на флората и фауната, чудесните възможности за ски спортове и туристически походи и разходки, превръщат престоя на това място в незабравимо изживяване, любима дестинация за множество туристи, тръгващи си от нея с уникални спомени от сърцето на Рила и Родопите.
Да обичаш родината си и да пазиш богатствата й е необикновена добродетел, която се носи в душата, стимул да я опознаваш все повече и оценка за всичко, дадено ни даром от майката природа.