Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Орлови скали

Орлови скали, България - Туристически Атракции

Орлови скали

На около 3 км. Южно от Ардино е разположено Тракийското светилище „орлови скали”. И макар, че земите ни са богати на забележителни обекти останали от траките този паметник на древнотракийската култура е уникален за нашата страна.
Заради големия наклон на местността от различните страни височината на скалата е различна. Западната й част е най-висока - 30 метра, северната и южната са около 25 метра, а източната - 10-12 м.

На недостъпно място, разположено в скалите, са издълбани от човешката ръка повече от 100 скални ниши (някои от които днес са разрушени) - некрополи с трапецовидна форма. Размерите на две от тях са:
I - височина - 70 см., ширина в основата 34 см., в горния край - 20 см., а в дълбочина навътре - 34 см.
II - височина - 65 см., ширина в основата - 25 см., ширина горе - 19 см., дълбочина - 30 см.

Броят на нишите е най-голям от западната страна - 55. Няколко от тях (5,6) са разрушени, под влияние на атмосферните условия, а има съмнения, че изобщо не са били довършени. От южната страна те са 35, от северната 5, от източната, която е сравнително по-достъпна от другите има 5-6 разрушени.

По всичко личи, че при тяхното подреждане не е следвана никаква закономерност. Смята се, че древният каменоделец се е възползвал от всяко удобно гладко място, за да издълбае единични или група отвори в меката вулканична скала.
Нишите си приличат по своята трапецовидна форма, докато размерите им са прекалено различни.

Тези некрополи, според някои учени, принадлежат на одрисите и датират още от първото хилядолетие на новата ера. Според твърденията, те служели за поставяне на култови съдове по време на тържества и извършването на ритуали. Някои археолози твърдят, съдейки по намерените керамични фрагменти под скалите, че това светилище датира от V, IV в. преди новата ера.

Вътрешността на голяма част от глинените парчета, открити около „Орловите скали” са обгорени. Този факт се разглежда като доказателство за предположението, че в тези съдове траките наливали горивна течност, запалвали я и ги поставяли в специално издълбаните ниши в скалите. Този обред се извършвал при изключително тържествени случаи, такива били започването и завършването на война например, както и много и други.

Не се изключва възможността нишите да са скални гробници-урни, където тракийските племена са поставяли праха на починалите.

Подобни скални паметници могат да се видят в Безводно, Три могили, Мезет, Татул, но най-много ниши има на това място. Светилището е обявено за паметник на културата.