Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Котел

Котел, България - Туристически Атракции

Котел

Котел е град, който се намира в Източна България. Града е разположен в Източна Стара планина, в живописна котловина на важен в географско и комуникационно-стратегическо отношение проход.

Според стара легенда Котел е заселен, след като военни размирици наложили населението на село Новачка да търси ново място, на което да се засели. Веднъж стадо коне се загубило. Селяните дълго време търсели конете, докато не ги открили да пасат в прекрасна местност, известна днес като "Изворова поляна". Измежду канарите извирала бистра студена вода. Неповторимата красота на природата, тучните пасища удивили хората и те решили да се заселят на това място с дъх на бор и здравец.

Котел е град характерен със своята възрожденска архитектура. В него могат да се видят едни от най-добрите образци на дървената народна къща от късното Възраждане. През втората половина на XVIII и XIX век в града се развиват множество занаяти, благодарение на които той се замогва и разраства, има 1200 къщи.

Градът е сред Стоте национални туристически обекта. Неговите посетители могат да разгледат, както Природонаучният музей, който е сред най-големите в България, така и Историческият музей, който също не трябва да се пропуска. Той разполага с 3 експозиции в града ("Котленски възрожденци" с Пантеон на Георги Раковски, "Котленски възрожденски бит" - Кьорпеева къща, "Старокотленски килими и тъкани" - Галатанско училище) и 5 експозиции в Жеравна и Медвен ("История на Жеравна" - къща "Сава Филаретов", "Йордан Йовков" - къща "Йордан Йовков", "Бит и култура на Жеравна през Възраждането" – къща "Руси чорбаджи", "Приложно и изобразително изкуство" - Художествена галерия "Жеравна", и "Захари Стоянов" - къща "Захари Стоянов" в с. Медвен).