Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Бачковски манастир

Бачковски манастир, България - Туристически Атракции

Бачковски манастир

Съвсем близо до Асеновград, в с. Бачково, се намира Бачковсият манастир.

Той е вторият по големина манастир в България и един от 3-те ставропигиални (другите два са Рилския и Троянския).

Манастира датира от 1083г., като негов основател е грузинеца Григорий Бакуриани, който е бил доместник на западните войски на византийския император Алексий I Комнин.

В началото на своето съществуване Бачковският манастир се развива като център на грузинското монашество и запазва грузинския си характер до края на 12в.

От 13в. нататък Манастирът често е в границите ту на Византия, ту на България.

В края на 16 и началото на 17в. Бачковският манастир е обновен и са построени южното крило и сегашната манастирска църква "Св. Богородица". Тя е построена върху основите на първоначалната бактурианова църква и по образец на светогорските триконхални храмове.

Иконостасът, който и днес има църквата датира от началото на 17в. и е един от най-ранните по българските земи.

Посетителите могат да видят ктиторски портрети на цариградския търговец Георги и сина му Константин, старозаветни сюжети, сцени от църковния календар, "Успение на св. Ефрем Сирин" и др.

В храма на Бачковския манастир се съхранява чудодейната икона на Богородица Умиление. Тя е подарък на манастира от двама грузински пътешественици (1311г.). Носи се легенда, че иконата сама е "прелетяла" от един грузински манастир и е "кацнала" в местността "Клувията". От там монасите я пренесли в манастира и я поставили при входа на храма, за да вижда кой с какво сърце влиза в Божия дом. Всяка година на втория ден на Великден те я "отвеждат" до старото й място и отслужват молебен.

Бачковския манастир разполага, освен с основния храм, с още две по-малки църкви - "Св. Архангели" изградена през 12-13в. и "Св. Никола", строена в периода 1834-1837г. Техните запазени стенописи от 1841г. силно впечатляват. Те са дело на известния майстор Захари Зограф, който за първи път прави и свой стенописен автопортрет. Не трябва да се пропуска и композицията "Страшния съд", в която той поставя в ада всички търговци, чорбаджии и висши духовни лица.

Интерес представлява и трапезарията в Бачковския манастир, датираща от началото на 17в. В нея е запазена оригиналната мраморна маса от 1601г. Стенописите й са от 1643г., като на тях освен "Страшният съд" и фигурите на монаси, намираме сцени с изображения на 7-те вселенски събора и песнопенията в чест на Богородица, известни като "Богородичен акатист".

През 19в. живописеца Алекси Атанасов изрисува външната стена на трапезарията с разгъната панорама на Бачковския манастир, включваща образите на всички ктитори и обновители на манастира, участвуващи в религиозна процесия с чудотворната Богородична икона, представени са и редица параклиси и свети места в околностите на манастира, някои от които можем да видим и днес.

Правейки си една кратка разходка на 300 м. източно от централния комплекс на манастира посетителите могат да видят единствената сграда запазена от първоначалния облик на манастира - Костницата. Тя датира от 11-12в. и представлява двуетажна еднокорабна църква - гробница с полуцилиндричен свод и притвор.

В известния манастир са запазени и невероятни произведения на приложните изкуства - великолепни църковни утвари, обковки на ръкописни книги и други. Една част от тях днес се съхранява в манастирския музей, а друга - в църковния историко-археологически музей в София. През 30-те години на 20в. в манастира са открити 103 ръкописа и 252 старопечатни книги.

Всеки турист би могъл да си закупи сувенир, който да му напомня за Божия дом, благодарение на множеството магазинчета в околностите на Бачковския манастир. Там има също много на брой сергии и заведения, ограждащи пешеходната алея до манастира. Продават се още редки билки, домашни сладка от диви плодове, козе и биволско кисело мляко и сирене, родопски вълнени одеяла и други предмети на бита, свързани с Родопите.

Бачковският манастир е сред 100-те национални исторически обекта на БТС.