Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Лом

Лом, България - Туристически Атракции

Лом

Лом е град, койро се намира в Северозападна България. Той е разположен на брега на река Дунав, при вливането в нея на река Лом.

Основатели на града са траките. Те го наричат с името Артанес. След тях римляните преименуват крепостта и града на Алмус, откъдето произхожда и името на днешния град и река Лом.

Името Лом паланка първо е споменато през 1704 г. Според съществуващата тогава практика, паланка се наричало населено място, представляващо нещо средно между село и град по големина и значение. През 1798 г. кърджалиите нанасят поражения на града.

С развитието на корабоплаването по Дунав след 1830 г. нараства и значението на тези територии, а след построяването на шосето до София подемът на Лом е още по значителен. Архитектурата на града също се променя.

Възрожденските традиции на Лом са повод за гордост сред жителите. В него е основано едно от първите читалища в България (1856 г.), създадено е първото женско дружество в България (1858), играе се едно от първите театрални представления в страната. Тук работи народният будител Кръстьо Пишурка.

Посетителите на града имад възможност да разгледат няколко забележителности, сред които - Градският исторически музей, Антична крепост Алмус (запазени са основите), Читалище "Постоянство" (първото в България), сградата на бившето Педагогическо училище, Борунска черква, паметник на Цеко войвода.

Околностите на Лом също предлагат интересни места за посещение, като останките от Аспаруховия ров. По бреговете на река Дунав има построени почивни бази, заведения, места за отдих и спорт. Реката предоставя чудесни възможности за риболов, водомоторни спортове, воден туризъм и много други дейности.