Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Берковица

Берковица, България - Туристически Атракции

Берковица

Берковица е град, разположен в Северозападна България. Намира се в планински район, в подножието на северозападните дялове на Стара планина, близо до границата със Сърбия.

Най-ранните сведения за историята на града са от първото хилядолетие пр. н. е. По това време територията на съвременния град е обитавана от тракийското племе мизи, а в средата на хилядолетието тук отсядат сродните трибали.

Берковският край преживява съдбата на Първата българска държава, на Византийското робство, на Второто българско царство и завладяването му от турците.

Важна дата в историята на града е юни 1836 г. - тогава на Спасовден, избухва голямото Берковско въстание.

Десетилетието преди Освобождението (1867-1877) за града се характеризира основно с културното му развитие.

Берковица не остава в страни и от Априлското въстание, като активно участва в приготовленията за него. За зла участ при избухването на въстанието Северозападна България остава пасивна.

Берковица е включена в Стоте национални туристически обекта.

Всеки посетил Берковица може да се наслади на още много прекрасни места и забележителности. Някои от тях са: Връх Ком, местността "Калето", най-старата църква в града Храм "Рождество на Пресвета Богородица", църквата "Свети Николай Чудотворец", турска баня (архитектурно-строителен паметник на културата). Има също и ски писта за любителите на зимните спортове.

Не бива да се пропускат и Етнографският музей, къщата-музей "Иван Вазов", градската художествена галерия "Отец Паисий".