Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Мелник

Мелник, България - Туристически Атракции

Мелник

Мелник е град, разположен в Югозападна България. Това е най-малкият град в България.

Градът се намира в полите на Пирин планина. Разположен е в живописна местност на 22 километра югоизточно от град Сандански на 437 метра надморска височина.

Липсват сведения, кога точно е възникнал Мелник. В резултат на направени археологически проучвания, се смята, че Мелник е създаден, за да послужи като крепост за охрана на южната българска граница и пътя по река Струма, след сключването на българо-византийския договор от 864 година.

Първото споменаване на Мелник в писмени извори е от началото на XI век, във връзка с включването му в границите на Византия след Беласишката битка.

Градът пада под османско иго след 1395 година.
През първите векове на османското владичество той значително запада, за да се замогне отново в края на XVIII и началото на XIX век, когато културната и просветната дейност в него оживяват.

Мелник е освободен от турска власт през Балканската война на 17 октомври 1912 година от четата на Яне Сандански.

Значителна част от него е опожарена и гръцкото му население се изселва в Гърция. На тяхно място идват българи бежанци от Серско, Солунско, Драмско и други части на Егейска Македония.

Мелник е част от Стоте национални туристически обекта. На негова територия се намират множество забележителности.

Един от обектите за посещение е Градският исторически музей.

Друга забележителност е Кордопуловата къща. Тя е изградена от заможен гръцки търговец от фамилията Кордопулос през 1754 г. Къщата е една от най-монументалните възрожденски къщи в страната. В нея посетителите могат да видят мелнишка изба, издълбана във вид на тунел в скалата, с експонирани в нея огромни бъчви за съхраняване на мелнишко вино. Интерес представлява нейната вътрешна архитектура с украси от стенописи, резби и стъклописи.

Не трябва да се пропуска един от най-известните манастири у нас - Роженският. Той е най-голямата обител в Пиринския край и един от малкото средновековни български манастири, запазени сравнително непокътнати и до днес.

Разположен е на около 7 км. от гр. Мелник в ниските части на Пирин. Той предлага неповторима гледка до върховете на Пирин и Беласица.

Манастирският храм е един забележителен паметник на културата. Върху стенописите може да се види надпис от 1597 г. Църквата притежава интересен дърворезбен иконостас, стенописи и стъклопис в източната си част. Тези и още множество детайли от манастира го правят силно желана дестинация от туристите.

Скалните образования наречени Мелнишките пирамиди, допълват прекрасната картина на града.