Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Мелник
  6. Кордопуловата къща

Кордопуловата къща, Мелник

Кордопуловата къща

Кордопуловата къща в Мелник, която е известна още като Цинцаровата къща, е построена през 1754. Тя е най-голямата възрожденска къща, която е запазена до днес. Построена е за производство, съхранение и търговия на вино и е принадлежала на богатата гръцка фамилия Кордопулос.

В къщата могат да се видят венециански стенописи, дърворезби и стъклописи, както и огромни бъчви за съхранение на мелнишко вино. Тя е разположена в източната част на Мелник.

В Кордопуловата къща е уредена експозиция на мелнишка изба, издълбана във вид на тунел в скалата. В избите могат да се поберат 300 тона вино, като най-голямата бъчва побира 12,5 тона. Коридорите са сравнително тесни и на места ниски. Избата разполага със специални канали и вентилационна система.

Къщата е на четири етажа, а два от тях са изградени от камък. Вътрешите стълбища са седем и свързват различните етажи и мансарди. В залата влиза светлина през 24-те прозорци, разположени в две редици. Една от редиците е от цветно венецианско стъкло, което пропуска меко светлината, падаща върху изрисуваните стени, дърворезби и долапи. Дървените етажи са покрити с пъстри черги. Покрай три стени има места предназначени за сядане под еркерните прозорци.

Исторически факти сочат, че последният прочут представител на фамилията е Манолис Кордопулос, който е завършил винопроизводство във Франция. Той модернизира отрасъла в Мелник.

В годините преди Първата световна война Манолис дава убежище на Яне Сандански в дома си. Убит е от напускащите града турци през 1912 г., в момента в който четата на Яне Сандански влиза в града.

Нов притежател на къщата става Агнеса, която е била или прислужница, или сестра на Кордопулос. Омъжва се за Георги Цинцара, но нямат наследници. По тази причина осиновяват племенника си Гавраил.

През 1974-1980 къщата е реставрирана. Днес тя е частен музей и се посещава от 30 000 туристи годишно. Къщата е част е от Стоте национални туристически обекта.