Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Мелник
  6. Мелнишки пирамиди

Мелнишки пирамиди, Мелник

Мелнишки пирамиди

Уникалните „Мелнишки пирамиди” представляват скални масиви. Тяхното образуване започва преди 4-5 милиона години, когато в днешната Санданско-Петричка котловина съществувало обширно плитко езеро. По неговото дъното с течение на времето се утаили глинесто-песъчливи материали. По-късно с образуването на планините Пирин, Беласица и Огражден, водите на езерото се оттичали на юг. В пресъхналата котловина започва отлагане на скални частици, свличани от планинските реки и потоци. Върху езерните пясъчни утайки се оформила дебела наносна покривка от слабо споени червеникави конгломерати, която била приблизително 500-600 метра. Именно в тези скални маси временно течащите води издълбали дълбоки долове и изваяли най-разнообразни фигури – известни днес като „Мелнишки пирамиди”.
Това са едни от най-популярните скални пирамиди на територията на България.

„Пирамидите” са разположени в околностите на Мелник, в подножието на югозападната част на планината Пирин. В районът се намират не само чудните образувания, но и множество други скални масиви като скални гъби, игли, конуси и други. Несъмнено сред тях групата пирамиди има най-голяма популярност сред туристите. Причина за този факт са не само техните значителни размери, но и уникалната им форма, тяхната загадъчност и красота. Покрай тях има изградени почивна станция и други сгради за настаняване на посетители.

Височината на „Мелнишките пирамиди” достига до 100 м. Външния им вид е характерен със своите пясъчни и на места почти напълно отвесни склоновете. По върховете им могат да се видят широколистни растения и треви.
Обявени са за природна забележителност през 1960 година.