Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Несебър
  6. Църква "Свети Йоан Алитургет"

Църква "Свети Йоан Алитургет", Несебър

Църква "Свети Йоан Алитургет"

Църквата Свети Йоан Алитургетос позната още като Свети Иван Неосветени е православна църква в Несебър. Тя е част от Архитектурно-историческия резерват в града, който е част от Световното наследство на ЮНЕСКО, а също и един от 100-те национални туристически обекта.

Църквата е създадена през XIII-XIV век. Тя търпи значителни повреди от Чирпанското земетресение през 1913 година, но не функционира от по-ранен период.

Разпространявана легенда гласи, че църквата изобщо не е освещавана (откъдето идва името й - "алитургетос" е "неосветен" на гръцки). Причината за това е, че по време на строежа загива един от работниците. В същото време, според някои източници, в църквата са провеждани богослужения.

Свети Йоан Алитургет не е добре запазена и освен това е значително пострадала от земетресението през 1913 г. Въпреки това, тя бележи върховния етап в строителството на култови сгради през този бляскав предренесансов период на средновековна България.

Църквата е кръстокуполна, с квадратен наос и просторен притвор. В средата на наоса се извисяват четири колони, поддържащи висок тесен купол. Най-характерни са фасадите на църквата. Тук живописният стил е достигнал най-високото си развитие. Чрез майсторско редуване на белите каменни блокове и червени тухлички, комбинирани с керамични панички, са получени най-различни орнаменти, които представляват истински многоцветни шевици. Всички фасади са оформени по различен начин. Изключително красиво е изработена запазената източна фасада на църквата, с нейните три разчленени апсиди, украсени със сройни ниши и елегантни аркатури.