Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Несебър
  6. Църква "Света Параскева"

Църква "Света Параскева", Несебър

Църква "Света Параскева"

Църквата Света Параскева в Несебър е православна църква. Тя е включена в състава на Архитектурно-историческия резерват в града, който е част от Световното наследство на ЮНЕСКО, а също и един от 100-те национални туристически обекта.

Църквата "Света Параскева" е еднокорабна базилика, разположена в старата част на Несебър, датираща от XIII-XIV в., с характерен нартекс и олтарна апсида. На изток завършва с петстенна апсида. Изградена е от дялан камък и от тухли, в редуващи се пояси.

Фасадата й е окрасена в керамопластичен стил. По дължината на северната и южната фасада минава редица от слепи арки, чиито тимпани са с множество орнаменти. Мотивите – рибена кост, слънце, зигзаг, шахмат и др. - са изработени от камък и тухли. Над тях в пояси се развива декоративна украса от четирилистни и кръгли глазирани панички, вградени в самата стена.

Съвременният покрив е двускатен – останал от по-късни векове. Храма се е развивал във височина като типична кръстокуполна постройка – кръст, изразен в покрива и над него – в центъра – барабан с купол. Над притвора се е издигала кула-звънарница, за която съдим по каменната стълба, вградена в зида, разделящ наоса от притвора. Покривната й конструкция не е запазена. Има предположения, че е била куполна. Вероятно над нартекса е имало камбанария. Съвременният й покрив е издигнат по-късно.