Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Несебър
  6. Църква "Света София"

Църква "Света София", Несебър

Църква "Света София"

Света София е православна църква в Несебър. Тя е част от Архитектурно-историческия резерват в града, който е включен в Световното наследство на ЮНЕСКО и един от 100-те национални туристически обекта.

Църквата "Света София", която е известна още като "Стара митрополия", е разположена на предполагаемия някогашен център на града. Тя е трикорабна базилика, с една полукръгла апсида, която отвън е тристенна, с нартекс и атрий (вътрешен двор). Страничните кораби са отделени от централния чрез изградени от камък правоъгълни стълбове, свързани с тухлени арки. Над тях има втора аркада. На източната стена над апсидата са разположени три аркирани прозореца.
Базиликата е имала двускатен покрив, който се е разрушил. В апсидата почти в цялост е съхранен синтронът. Отвътре църквата е била измазана с хоросан и стенописана. Подът е бил покрит с мозайка от малки разноцветни камъчета.

Базиликата е изградена в края на V и началото на VI век. Два са строителните периода, като сегашния си вид тя е придобила в началото на IX век. През Средновековието църквата служи за катедрален храм на митрополитската епархия с център в Несебър. През 1257 година венецианците ограбват Църквата "Света София". В резултат на това разграбване много религиозни реликви са отнесени в църквата Сан Салваторе във Венеция.
Изоставена е в края на XVIII век.