Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Несебър
  6. Църква "Свети Стефан"

Църква "Свети Стефан", Несебър

Църква "Свети Стефан"

Свети Стефан (известна като Новата митрополия) е православна църква в Несебър, Източна България. Тя е част от Архитектурно-историческия резерват в града, който е част от Световното наследство на ЮНЕСКО, а също и един от 100-те национални туристически обекта.

Църквата "Свети Стефан" е построена в периода XI-XIII век. В XVI век зданието е удължено на запад, а в XVIII век е добавен притворът. По план църквата представлява трикорабна базилика. Средният кораб се издига над страничните и е увенчан от изток и запад с овални фронтони. Строителните материали, от които е издигната Свети Стефан са каменни блокове и тухли. При строителството й са използвани множество архитектурни елементи - корнизи, капители, релефи от разрушени по-рано християнски сгради.

Корабите са разделени с по две двойки мраморни колони и с правоъгълни пилони, свързани с арки. На изток има три полукръгли апсиди, които завършват при корниза с арки. Покривът е скатен, като средният кораб се извисява над страничните. На източната фасада за първи път се срещат характерните за идните векове (ХІІІ и XIV в.) декоративни глазирани панички.

В началото църквата е била издигната в чест на Богородица, но по-късно се преименува в "Сввети Стефан". По тази причина и тематично стенописите са свързани с живота на Божията майка.

Ктиторски надпис, разположен над южната врата на наоса разкрива датата на изписване на църквата - 1599 година.

Изрисувани са над 1000 фигури в 258 композиции. Сцените от чудесата на Христос са дадени в цяла поредица според евангелските легенди. Различните стилове на композициите позволяват да се разграничи ръката на трима майстори: двама са работили в източната част на наоса, а трети - в западната. В началото на XVIII век на източната стена на притвора е изобразена сцената "Страшния съд" в традиционна за времето си иконография.