Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Несебър
  6. Църква "Христос Пантократор"

Църква "Христос Пантократор", Несебър

Църква "Христос Пантократор"

Христос Пантократор е една от православните църкви в Несебър. Също така тя е част от Архитектурно-историческия резерват в града, който е част от Световното наследство на ЮНЕСКО и един от 100-те национални туристически обекта.

Църквата "Христос Пантократор" (Вседържател) е издигната през XIII-XIV век и е една от най-забележителните и най-добре запазени през годините средновековни църкви в морския град, а също и типичен пример за живописния стил в църковната архитектура.

Църквата е правоъгълна по план, с два входа – на запад и на юг. На изток завършва с три малки апсиди, богато профилирани отвън. Зданието има подчертано издължени пропорции. В средата на наоса някога са се издигали четири високи колони (сега разрушени), носещи купол. Над притвора се издига квадратна кула-звънарница. Изкачването става откъм юг по тясна каменна стълба, вградена в стената между наоса и притвора. На изток завършва с три малки апсиди, богато профилирани отвън.

Цялата дължина на фасадата е заобиколена от високи, двойно вдлъбнати арки. Над тях в три реда се вие характерната украса от панички и четирилистници. Над апсидите на източната част на фасадата може да се види фриз от свастики, изпълнен с тухли - символ на соларния култ. Барабана на купола има богата украса и е снабден с 8 арковидни прозореца. Светлината прониква в църквата и през останалите подобни прозорци на южната и на северната фасада. Притворът е малък, с вградена под пода средновековна гробница. По вътрешността на стените се виждат само следи от оригиналните стенописи, покривали ги някога.