Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Пещера
  6. Пещера "Снежанка"

Пещера "Снежанка", Пещера

Пещера "Снежанка"

Една от най-красивите пещери на територията на България е „Снежанка”. Дори и с трудният път, по който се достига до нея, тя се радва на завиден интерес от страна на туристите.

Пещерата е случайно открита през 1961 година от алпинисти. Откривателите на „Снежанка” изкарали в нея 12 часа, след като разбрали за съществуването й, защото красивите скални образувания в нея били изумителни и алпинистите искали да разгледат всяка частица от тях.

„Снежанка” е разположена в Баташката планина в Родопите, като разстоянието от нея до град Пещера е само 5 км. Тя е абсолютно благоустроена, обезопасена и електрифицирана. Включена е в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Достигането до тази забележителна планинска находка изисква доста усилия. Към нея води дълга около 830 метра стръмна еко пътека, за чието изкачване през зимните месеци са нужни повечко упоритост и търпение. Цялото разстояние се преминава за около половин час, при добро физическо здраве или за около 45 минути, ако не сте страстен катерач или планинар. Преди достигане на участъка за катерене трябва да се поеме по правилния път, който води към пещерата, това е отклонение от главния път от град Пещера към град Батак. След отклонението пътя преминава по тесен асфалтов път, който е дълъг 2 км. В края на пътя има паркинг, от който започва прехода към „Снежанка”.

Изследователите смятат, че красивата пещера е образувана под въздействието на река през епохата на леванта, а през периода на кватернера нейното оформяне и преобразуване продължава.

В залите и коридорите на пещера „Снежанка” се поддържа естествена целогодишна температура, която е около 6 °C. Не големината е тази, която привлича множеството туристи, решили да посетят пещерата. Дължината й достига едва 145 метра, но красотата, радваща окото е неповторима. Именно в нея са се образували т.нар. синтрови езерца и драперии, които са изумителни скални формирования.

В пещерата има няколко неповторими, спиращи дъха зали. Една от тях е със запомнящото се име „Залата на виметата”, „Голямата зала”, „Музикалната зала”, свързани със Срутището, над което минава мост. В „Голямата зала" и в залата, която носи името „Жилището”, са открити глинени съдове и предмети, изработени от човешка ръка, без използване на грънчарско колело. Находките силно наподобяват съдовете и предметите на траките и по тази причина се смятат за тяхно дело. Една от галериите, сякаш за да засили чувството за магичност е наречена „Вълшебната зала”. Материалът, от който тя е изградена е снежнобял кристален синтър, а въздействието на водата, както и природните фактори са вложили общите си усилия, за да изваят една феноменална фигура, тази на Снежанка, заради чието изящество цялата пещера носи това име.

Цялата дължина от 145 метра в природната забележителност природата е обсипала със прекрасни сталагмити, сталактити, сталактони, като най-големият измерен сталактит е с дължина 1.27 метра.

От присъствието на траките на това място могат да се видят следи и до днес. В централната част на „Снежанка” са съхранени кръгли огнища. В близост до тях са открити артефакти и кости от животни от ранножелязната епоха. От направените проучвания се стига до извода, че траките са използвали пещерата като скривалище.