Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Рила
  6. Връх Мусала

Връх Мусала, Рила

Връх Мусала

Мусала е най-високият връх в България, а също така и на целия Балкански полуостров. Той е разположен в Национален парк Рила. Неговата височина е 2925 m., измерена от равнището на пристанище Варна. Върхът се намира в планината Рила, близо до известния ски курорт Боровец и на около 80 км от София.

През лятото Мусала е предпочитана туристическа дестинация на много туристи от целия свят, но предимно планинари от България и съседните страни. На върха е построена метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

В миналото върхът е бил известен с името Свети Иван. Смята се, че днешното му названия произлиза от „Мус Аллах“, или „място за молитва“, „молитвен връх“, "близо до Аллах" и е дадено по време на Османското иго. През периода 1949-1962 г. е носил името на съветския диктатор Сталин.

Изграден е от палеозойски гранит, прорязан с гранитпорфирни жили. Средните годишни температури, които са характерни за върха са -2.9°С, средна февруарска - -12.0°С, средна августовска - 5.4°С, абсолютна минимална температура -31.2°С, абсолютна максимална температура 18.7°С.
Снежната покривка на него се задържа около 254 дни в годината. Преобладават северозападни ветрове. Почвите са планинско-ливадни. Покрит е главно с алпийска растителност.

За разлика от други високопланински местности и върхове Мусала разполага с изключително богата и разнообразна флора и фауна. Тук намират своето място и любителите на птици, тъй като е много удобно за наблюдение.

Най-лесният път за изкачване представлява права пътека от курорта Боровец, 10 км. посока юг. Има кабинков лифт, който води до местността Ястребец на височина 2 369 м. Оттам до хижа „Мусала” (2389 м) може да се достигне пеша, а също така и до върха с няколко часа ходене. По маршрута от хижа „Мусала” към върха, на около 200 м под него се намира заслон „Леденото езеро” (на вис. 2709 метра) Заслонът е разположен до едноименното езеро. Пренощуването там става с предварителна заявка.

Върхът е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта. Има печат в метеорологичната станция.