Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Рила
  6. Връх Мальовица

Връх Мальовица, Рила

Връх Мальовица

Мальовица е връх в северозападната част на Рила планина. Височината му достига 2729 м. По труднодостъпните северни и източни склонове на връх Мальовица са разположени едни от най-предпочитаните от алпинисти скални стени в България.

Северната отвесна стена на Мальовица е висока 124 метра и се приема като символ в българския алпинизъм. Първото изкачване на северната стена на Мальовица се състои на 23 август 1938 г. Северно от върха, в билната заравненост Мальово поле могат да се видят трите красиви Мальовишки езера. Югоизточно от върха, в дълбок циркус са разположени двете Еленски езера.

Цялата територия около върха заедно с курорт Мальовица е един от най-предпочитаните от туристи райони в Рила. Тази част от планината предлага и чудесни условия за ски и сноуборд свободен стил с богат избор от маршрути за екстремни спускания.

В полите на връх Мальовица се е сгушила едноименната хижа Мальовица, която служи за изходна точка на излетите към върха. От хижата до върха, преминавайки през ледниковата долина води маркирана пътека, част от международния туристически маршрут Е4. От Мальовишкото било пътеката продължава в посока Раздела, хижа Иван Вазов и района на седемте Рилски езера, с разклонение към Рилския манастир.

В районът около Рилския връх и склоновете на троговата долина на река Мальовица могат да възникнат лавини през зимния сезон, по тази причина трябва да бъдат преминавани с повишено внимание.

През 1937 година група словенски алпинисти правят опит да покорят северната отвесна стена на Мальовица, известна още като „Черния триъгълник”. През същата година пристигат френски, немски и австрийски алпинисти. И четирите групи успяват да изкачат не повече от 60 метра от скалата. През 1938 година предизвикателството приема и италианска експедиция. Последният, който обявява стената за непобедима е именитият французин Раймонд Лайнингер. На 23 август 1938 година, няколко дена след като Лайнингер се отказва и си тръгва, двама български алпинисти – Коста Саваджиев и Георги Стоименов се изкачват по североизточната стена на Мальовица.