Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Рила
  6. Язовир „Бели Искър“

Язовир „Бели Искър“, Рила

Язовир „Бели Искър“

Язовир „Бели Искър“ е построен по горното течение на река Бели Искър в подножието на връх Мусала в планината Рила. Той се намира на около 1900 м. надморска височина. Разположен е на 60 км. от София и чрез него се добива около 20% от питейната вода на столицата, като служи за допълващ обем на основния водоизточник – язовир „Искър“.

Той се нарежда сред най-високопланинските язовири в Европа. Друг интересен факт за него е, че е едно от най-старите хидротехнически съоръжения в България: строителството му започва през 1939 година и приключва през 1945 година.

По план, общият обем на язовир „Бели Искър“ е 15,3 млн.куб.м. Водосборната област на река Бели Искър е 28,1 кв.км. нараства до 42,5 кв.км. с довеждането на водите на Пряка река (директно) и на притоците Дарково дере, Шопалата и Люти дол (чрез напорния тунел на ВЕЦ „Бели Искър“).

Язовира е построен, за да служи за събирането на повърхностните води във водосборната зона (основно тези от топенето на снеговете) и да компенсира лятното и зимното маловодие. При пълен воден резервоар, „Бели Искър“ достига ширина около 530-600 м. и дължина 2 800 м., а площта на водната повърхност е около 850 000 кв.м.

За своето време язовирната стена е първото толкова масивно съоръжение: кубатурата й е 216 000 куб.м. бетон и 10 000 куб.м. зидария. Взети са мерки срещу разрушения на стената поради честото замръзване и размразяване на водите, тя е подсилена с 60 см. гранитна облицовка. Също така тя е издигната върху солидни гранити. За построяването й е преградена долината на река Бели Искър в местността Кулата, между върховете Налбант (2236 м) и Шишковица (2500 м), която поради ерозионната дейност на водите има ширина около 500-600 м. и сравнително малък наклон.
Водата от язовир “Бели Искър” се обеззаразява само с хлор.