Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Рила
  6. Язовир „Белмекен”

Язовир „Белмекен”, Рила

Язовир „Белмекен”

Язовир „Белмекен” е разположен на 1910 м. надморска височина по течението на Сестримска река и е част от каскадата „Белмекен-Сестримо-Чаира”. Той оглавява класацията за най-високи язовири с насипна язовирна стена на Балканския полуостров.

Намира се на 140 км. южно от София, във високопланинската област между „Рила” планина и „Родопите”. Минаването по панорамния път, заобикалящ язовира, предлага една несравнима гледката към него. Кристалните, чисти сини води на язовира сякаш стават едно цяло с аромата на иглолистните храсти и дървета. Погледнат от високо „Белмекен” при слънчево време оставя чувството, че е обвит от тънка мъгла. В далечината се вижда едноименният връх „Белмекен” , който е част от източната „Рила” и е с височина 2626 метра.

Името на язовира означава "Известно място". „Белмекен” е най-високопланинското водохранилище в „Източна Рила”.

Изходен пункт за язовира е село „Сестримо”.
Разположените в североизточните склонове на „Рила” планина съоръжения на каскада „Белмекен-Сестримо” улавят водите от рилската част на поречията на реките „Марица”, „Места” и „Струма”.

Каскадата включва два пояса събирателни деривации: единият на кота 1900 м. и другият на кота 1200 м.
Водите от горния пояс се вливат в язовир „Белмекен”, а тези от долния - в дневния изравнител „Станкови бараки”. Каскадата е създадена на три енергийни стъпала:
Първото стъпало от нея обхваща събирателните деривации на кота 1900, а именно: „Благоевградска Бистрица”, „Илийна”, „Манастирска – Бели Искър”, „Джаферица”, „Марица 1900” и „Грънчар”. Водосъбирателния канал „Грънчар” обхваща и водите на реките „Благоевградска Бистрица” и „Рилска река” с притока й „Илийна”.