Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Рила
  6. Урдините езера

Урдините езера, Рила

Урдините езера

„Урдините езера” са езерна група с ледников произход, разположени в Северозападна „Рила”.
Поради тяхното труднодостъпно местонахождение езерата не са особено добре развита туристическа дестинация.

„Урдините езера” се намират в западната част на „Урдиния” циркус. Те са шест на брой, но само четири имат имена — „Сухото”, „Рибното” (което е различно от „Рибното” езеро на Седемте езера), „Ботаническото”, „Паницата”. От „Урдините езера” изтича едноименна река, която е приток на Черни Искър.

Площта на водните басейни е сравнително малка - от 1 до 2,5 хектара. Най-малко от тях е „Рибното” езеро, което заради близостта си с връх Дамга е известно и с името „Дамгско” езеро.

Въпреки че „Рибното” езеро е най-малко по площ, то е с най-голям водосборен басейн от езерната група.
Най-ниското езеро, „Паницата”, е на първо място сред групата по големина на площта и по обема на водата в него. То може да се види на 2278 м. надморска височина, има площ от около 2,5 хектара и воден обем около 89 500 куб.м.

Отделните „Урдини езера” имат разнообразни брегове. Най-високото езеро от тях е разположено близо до връх Дамга и е на 2375 м. надморска височина. Водният басейн има кръгла форма и е дълбок близо 5 м.
Най-голяма дълбочина достига четвъртото езеро (7,6 м.), което на 2336м. надморска височина, разположено е източно от „Рибното”. При вливането на изтичащата от него вода в „Урдина река” се образува малък водопад.

През 1985 г. „Урдините езера” са обявени за природна забележителност от национално и международно значение. В езерата започва да се развъжда дъгова и балканска пъстърва, което ги прави привлекателно място за любителите на риболова.