Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Рила
  6. Боровец

Боровец, Рила

Боровец

Върху северните склонове на Рила планина на 1300 м. надморска височина, в подножието на връх Мусала е разположен най-големият планински курорт в България - Боровец. На 73 км. от София и на 126 км. от Пловдив курорта е лесно достъпен от цялата страна. Той предлага прекрасни възможности за почивка целогодишно.

През топлите месеци всички почиващи в Боровец получават възможността да се отделят от сивотата в града, поемайки глътка чист въздух сред прохладата и спокойствието на вековните иглолистни гори, поляните покрити с цветя и билки и бистрите планински езера.
През зимата Боровец също прелива от очарование, снежната покривка излъчваща чистота и спокойствие, синьото небе, топлината и уюта на хотелите са само малка част от зимната приказка. Чудесните условия за практикуване на зимни спортове привличат туристи от целия свят. Вечер курортът пулсира с безбройните светлини на нощния живот.

До средата на XX век днешният курорт „Боровец” е известен сред местни и туристи с името „Чамкория”. Макар че е най-старият планински курорт в България той е модернизиран и не отстъпва по нищо на световните ски курорти.

През 1896 г. Княз Фердинанд издига на тези територии лятната си резиденция и няколко ловни хижи така той започва да пише историята на Боровец. Примера на Княза е последван от множество заможни фамилии от София, които започват да строят вили за отдих на това място. През 1942 г. името на курорта е сменено на Боровец (буквален превод на турската дума Чамкория).

През 60-те и 70-те години на XX век той се развива и става най-големия център за зимни спортове на Балканите - построяват се ски-влекове и лифтови съоръжения, изграждат се широки писти, издигат се хотели в алпийски стил.

Днес Боровец предлага на своите посетители и курортисти удобни хотели, богат избор на ресторанти и заведения, магазини, първокласна мрежа от ски писти и лифтове.

Вълшебното въздействие на планината, здравословният климат и прекрасната природа поставят планинския курорт на едно от водещите места за спорт, отдих и частни и корпоративни срещи и мероприятия през цялата година.

Още една превъзходна черта, допринасяща за развитието на нашият курорт е разнообразието от ски писти, чийто брой за момента е 24 с обща дължина 58 км. Пистите са пригодени за всеки скиор, независимо дали е професионалист или начинаещ, тъй като са с различна степен на трудност и натовареност. Обединяват се в 3 района:

Ситняково – Мартинови бараки, Маркуджик и Ястребец. Боровец става два пъти домакин на състезания за Световната купа в алпийски стил. След залеза на слънцето курортът продължава да е оживен, а за този факт допринасят създадените условия за нощно каране и многобройните уютни таверни и барове.

Рилската гордост не остава скрита и за сноубордистите, на които се предоставят различни по сложност и натовареност терени.
Уникални приключения радват всички посетители на курорта и карат кръвта им да кипи, въпреки студените температури.

Характерният климат за курорта е умерен, зимата е мека и с много снеговалежи. Средната температура през януари, който е най-студения месец по тези места, е около 4,8° C. Откриването на ски-сезона обикновено става в средата на декември и продължава до април.

По популярните зимни спортове, практикуващи се в Боровец са алпийски ски, сноуборд, ски бягане.

Пистите предлагат прекрасни условия за каране на сноуборд. В разгара на сезона по високите части на Рила планина (ски център Маркуджик) снежната покривка достига 2 м., което предразполага към екстремно каране, но то е подходящо само за експерти.

Максималната дължина на трасетата за ски бягане е 35 км., тяхното проектиране е извършено съгласно изискванията на Международната ски федерация, като минималната им ширина е 6 м.

През 1993 г. Боровец става домакин на Световното първенство по биатлон.
В ски център Централен Боровец е разположена шанцата за ски скокове, висока 70 м.

Курортът разполага с писти за дълго бягане в местностите „Широка поляна” и „Варника” с дължини на трасетата, съответно 3.5 км и 10 км.

Интересни и предизвикателни са летните приключения, които курорта предлага: Off Road, Фото сафари, Конна езда, Спортен риболов.

Фото сафарито е една изключителна възможност, както за любители, така и за професионални фотографи. Разходката сред чист въздух и невероятна природа с джип предоставя възможности за заснемане на изключителни кадри – живописни гледки, растителни и животински видове.
Продължителност: 4 часа

Маршрутът за конната езда се избира според възможностите и желанията на посетителите.

Сред гъстите гори и песните на хиляди птици, чист въздух и синьо небе всеки посетител може да забрави скуката в сивото ежедневие и да се впусне в приключението наречено „Боровец”.