Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Рила
  6. Семково

Семково, Рила

Семково

Китното курортно селище Семково е разположено на 17 километра от град Белица, скътано в подножието на планината Рила. Майката природа щедро е надарила този зимен курорт с множество смърчови и борови гори, които допринасят за свежият въздух и мириса на свежест навсякъде. Гледката, която се разкрива към високите алпийски върхове по вододелното било на централна Рила и Пирин стопля сърцето на всеки турист.

Територията, която обхваща курорта е изключително благоприятна както за зимни спортове така и за летен планински туризъм. Селището достига 1750 м. надморска височина. До там се стига по живописен планински път, наситен със зашеметяващи гледки. Характерният релеф по тези места е предимно планински и хълмист, а климатът – средиземноморски с осезаемо планинско влияние.

Снегът покрива Семково в началото на Ноември и до Януари височината му достига 60 – 80 см.
Изобилието на природни чудеса и съществуващите ски писти и оборудване, автоматично превръщат мястото в любимо за практикуване на масов ски туризъм и не по-малко подходящо за ваканции и почивки.

Любителите на популярния зимен спорт, решили да прекарат почивката си в Семково имат на разположение седем ски писти с обща дължина от 4 км., обслужвани от осем ски влека. Три от тях са оформени на северните склонове и подходящи за по напреднали скиори. Начинаещите могат да се възползват от пистите покрай курорта, които са с малък наклон и са с относително по-ниско ниво на трудност.

Ски пистата в курорта Семково е дълга 400 м. и се обслужва от влек с капацитет 150 души на час. Двойно по-дълга е пистата, носеща името Орлите (Картала), нейната дължина е 800 м. и обслужващите я влека са вече два на брой. Първият е с дължина 800 м., а втория 1100 м. с капацитет 450 и 700 души на час.

Туристите, предпочитащи да запълнят времето си с по-интензивна почивка и разходки из природата също има защо да изберат именно този курорт. Една прекрасна зимна атракция са впряговете с шейни, покрити с пъстроцветни традиционни черги. Тези впрягове служат, за да придвижат гостите на близкия град Белица до туристическите забележителности в Семково.
Територията на курорта играе ролята на отправна точка към много маршрути, водещи до различни живописни местности. Част от тях са: Полежанския циркус и разположеното в него Сухо езеро; Вапския циркус и Вапските езера; Скалишки циркус и Скалишките езера; Чернополянски циркус; Хижа Македония.

Интересно място за посещение в близост до Семково е „Паркът на танцуващата мечка”.

За всички посетители обаче най-голямата забележителност остава очарователната природа. Зелените гори, сгушени под топлата си бяла премяна през зимата, величествените върхове, предизвикващи чувство на възторг при всеки поглед и безкрайното синьо небе, което птичките вечно се опитват да достигнат.