Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Рила
  6. "Парк на танцуващата мечка"

"Парк на танцуващата мечка", Рила

"Парк на танцуващата мечка"

Един от най-безобидните видове едър хищник познат у нас е мечката. Тя се среща в Рила, Родопите, Пирин, Средна Стара планина, Витоша, Плана и Лозенска планина и е защитена в пределите на страната ни. В Червената книга на България кафявата мечка е вписана в категорията „рядък вид”.

Множество от хората в България третират „Танцуващата” мечка като средство за събиране на подаяния. За да се предотврати тази практика през 1999 г. се слага начало на инициатива за защитата й. През месец май същата година стартира проект „Парк за танцуващи мечки” в Белица, като основните парични средства са отпуснати от Австрийската фондация „Четири лапи”, а също и с подкрепата на фондация „Бриджит Бардо” и община Белица. Задачата, с която се заема проекта е в парка да се приютят всички дресирани за танцуване мечки.

Изграденият „Парк за реадаптация на танцуващи мечки” е официално открит на 17 ноември 2000 г. Местонахождението му е в местността Адрианов чарк, южната част на Рила планина, на 1 200 – 1 345 м. надморска височина. Мястото се намира близо до гр. Белица (12 км.) и на 180 км. от София. А през топлите месеци става лесно достъпен и от курорта Семково.

„Парк за танцуващи мечки” се разпростира върху площ от 120 000 кв. м. Неговите хълмове, гъсти гори и слънчеви поляни, езера и бърлоги, осигуряват подходящи за кафявата мечка условия на естествен хабитат. 30-метровият обезопасен мост е връзката между двете половини на парка, или общо 7 сектора с 11 прохода. Всеки сектор е обитаван от най-сходните себеподобни. Резерватът е дом на общо 28 мечки – 25 регистрирани в България и 3 от Сърбия. Необходимото за адаптация време всяка мечка изкарва в специално изградени и добре поддържани „клетки” (5 000 – 6 000 кв. м.), след като свикнат с обстановката едрите хищници се пускат в горските площи на защитената територия.

Паркът приютяващ танцуващи мечки е единствен по рода си, както в България така и в Източна Европа, освен това той е и най-големият и най-модерният подобен в Европа. За кафявите обитатели се грижат специално обучени служители и ветеринари.

„Паркът за танцуващи мечки” е от изключителна важност, тъй като неговото предназначение е да спомага за оцеляването и съхранението на кафявата мечка, избавяйки я от мъките на дресирането и на последващото „робуване” и болезнено подръпване на халките.

Защитената територия се радва на голям интерес от страна на туристите от цял сят, особено през летните месеци. Атракцията предлага на своите посетители наблюдение от непосредствена близост (специални наблюдателни площадки) на едрите животни. Всеки посетител може да види и да се докосне до начина на живот, който кафявата мечка води свободна сред природата – игри със себеподобните, къпане в басейните, катерене по дърветата.

В информационните центрове на парка може да се получи повече информация за обитателите, а като допълнение се провеждат и беседи за защита на природообитателите.

Туристите, избрали защитената територия за част от своята обиколка могат да се порадват на незабравима разходка по алеите (макар и оградени), любувайки се и на свежестта на въздуха в боровата гора, да се отдадат на тихо и спокойно съзерцание, посядайки на някоя от пейките, да се оставят на запленяващото очарование на природата, а също така да си направят барбекю на специално предвиденото за целта място.

Не далече от парка е разположен курорта Семково. Над южния склон на Рила и Пирин, на 1750 м. надморска височина територията е предпочитана дестинация не само за зимен туризъм (със своите 7 ски писти), но и за летен планински отдих и колоездене.

Красивата ни страна е изключително богата на флора и фауна. Тя е готова да разкрие своите неповторими чудеса на всеки, който е готов да я опознае. Нека не забравяме, че сме надарени с уникална земя, която трябва да пазим и за която трябва да се грижим.