Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Рила
  6. Валявиците

Валявиците, Рила

Валявиците

В Белица могат да се видят две действащи дървени валявици. Едната е построена на Вотръчка река, а другата на Белишка река, като благодарение на тях чистата планинска вода на Рила планина може да бъде използвана.

Първата обществена пералня, която хората са използвали - това е валявицата. Тя датира от древността. Изобретявана е от майстори - дърводелци от Белица. През онези отминали времена дърводелството е било добре развито като занаят по тези земи. И в наши дни посетителите на региона могат да видят, съхнещите на парапетите от дърво (простори), разположени около валявиците бели черги.

Съоръжението представлява голямо дървено корито с процепи, в което водата от реката се върти и по този начин килимите се перат. В самото начало валявицата е имала друго приложение. Използвала се е за валяне на вълнени тъкани, като ги правела меки с пухеста повърхност. След известно време хората са започнали да перат в съоръжението и дори не било нужно да се използват перилни препарати или сапун.

Валявицата е добър показател, за изобретателността на хората в миналото, използвайки водата като двигател, съхранявайки една традиция, предавана на поколенията. Тези старовременни уреди и до ден днешен се използват от беличани за изпиране на килими, черги, гоблени, одеяла и други.