Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Рила
  6. Национален парк Рила
  7. Ибър

Ибър, Рила

Ибър

Резерватът, обхващащ северните части и билото на планина Рила се носи името „Ибър”.

Тази територия се обявява за резерват през 1985 г., като основната цел е опазването на реликтните растителни видове, които растат на територията на резервата, както и на редките и застрашени животни, които го обитават. „Ибър” се разпростира на площ от 2249 хектара. Територията е взела името на намиращия се в непосредствена близост връх със същото име. „Ибър” е отделен от другите части на планината, както от едноименния си връх, така и от връх Белмекен. Защитената територия представлява един от четирите резервата, намиращи се в „Национален парк Рила”.

Големите разлики в надморската височина на различни части на резервата са чудесна предпоставка за разнообразието на растителния свят. В „Ибър” са открити повече от 400 вида висши растения. От изключителна важност и една от причините за обособяване на резервата са големите популации от клек, намиращи се в по-високите части на тези земи. Характерни за тези области са растенията алпийска роза, рилска иглика, която е балкански ендемит, трансилванска камбанка.

Животинският свят също е доста богат и разнообразен. Най-често срещаните видове птици, които свиват гнездата си тук са скален орел и голям ястреб, които са застрашени от изчезване, както още близо 50 вида птици. Могат да се видят видове които са реликтни, датиращи от ледниковия период.
Представители на бозайниците са сърна, кафява мечка, вълк, лисица, дива свиня и други.