Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Рила
  6. Самоков
  7. Самоковският девически манастир „Покров Богородичен”

Самоковският девически манастир „Покров Богородичен”, Рила

Самоковският девически манастир „Покров Богородичен”

През 1772 г. е основан Самоковският девически манастир „Покров Богородичен” като девически метох на Хилендарския манастир. Инициативата подема баба Фота, която обединява малобройната девическа общност в града. След основаването на храма баба Фота била дълги години, до смъртта си през 1844г., игуменка на манастира.
В периода 1837 - 1839г. е изградена и манастирската църква, около която постепенно се издигнали жилищните и стопанските постройки.
През 1872г. манастира се сдобива с устав и в края на 19 век броят на монахините в него достига сто.

След Освобождението Самоковският девически манастир продължава да се препитава със сукнарство, а монахините взимат участие в различни международни изложения в Лиеж (1905г.), Лондон (1907г.) и в Първото българско земледелческо промишлено изложение в Пловдив през 1892г. Дори днес Грамотите, получени от тези изложения, могат да се видят магерницата.

Димитър Зограф е сътворил иконите за църквата на манастира, а в нартекса може да се види стенопис с Покровителна Богородица, за който специалистите твърдят, че е дело на Захари Зограф.

През XIX век Девическият манастир в Самоков става дом на просвещението. Днес ние можем да видим манастирската църква със стенописи от XIX век. В рамките на комплекса се включва и Хаджистамовата къща, която по-късно е превърната в магерница.

Един от манастирските трактове предлага подслон за гости. Монахините продължават традициите на благотворителност чрез поддържането на кухня за бедни.

В „Успение Богородично“ се съхраняват ръкописи, старопечатни книги и донесените през 19 век от Света Гора мощи на Свети Пантелеймон и Свети Сава Сръбски.

Църквата „Покров Богородичен“ е построена през 1837 - 1839 г.
Част е от Стоте национални туристически обекта. Има печат на БТС.