Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Рила
  6. Сапарева баня
  7. Паничище

Паничище, Рила

Паничище

„Паничище” е курортно селище, разположено сред стари красиви иглолистни гори в „Рила” планина, община Сапарева баня, Област Кюстендил.

Името на курорта идва от това на намиращото се в близост тектонско езеро, което има формата на паница. То е също така и най-ниско разположеното рилско езеро. В него се влива част от водата на р. Перущица.
Не много далеч се намира и „Сухото” езеро, което поради естествения си дренаж не задържа вода и силно наподобява на амфитеатрален стадион. Останалата част от района е заета с обширни поляни и иглолистна гора.

Курорта разполага с чудесни предпоставки за посещаемост през цялата година. Туристите, които идват в него могат да се облагодетелстват от разнообразните релефни форми, надморската височина, големият брой слънчеви дни и продължителното задържане на снежна покривка.

Тези, които предпочитат тръпката от екстремното ски спускане по необработен терен, чиято популярност все повече нараства, могат да пробват отвесният склон пред хижа “Седемте рилски езера”.

Най-голям интерес сред туристите предизвикват маршрутите до Седемте рилски езера, най-живописната езерна група в Северозападна „Рила”. Седемте ледникови езера, намиращи се в най-големия рилски циркус, се запечатват завинаги в съзнанието на всеки, който ги зърне със своята уникална красота. Разположени са амфитеатрално в следната последователност: „Сълзата”, „Окото”, „Бъбрека”, „Близнака”, „Трилистника”, „Рибното” и „Долното”. Разликата между най-горното (2535 м н.в.) и най-долното езеро (2095 м н.в.) е повече от 400 м.

На разположение на любителите на ските се намират няколко ски писти:
„Бекяра” - алпийски ски 470 м., разполагаща със ски влек 280 човека за 1 час.
„Аждена” - детски ски - плац съоръжен с „бейби” - ски влек и писта 400 м. със ски влек 250 човека 1 час.
Детска писта 200 м. пред хижа „Пионерска”.

хижа „Пионерска”:
Ски писта 400 м. със ски влек 350 човека 1 час.
Хомологирана писта за спускане със шейни на естествена писта 1130 м.
хижа „Седемте езера” :
Ски писта 300 м. със ски влек за 250 човека 1 час.
хижа „Рилски езера”:
Ски писта 950 м. със ски влек за 700 човека 1 час.

Към „Национален парк Рила" е създаден Посетителски център "Паничище". Той е изграден по проект на Министерството на околната среда и водите с финансовото съдействие на програма Фар на Европейския съюз. Центъра е конструиран по подобие на такива центрове, създадени към някои от най-известните природни паркове и резервати в света и е първият такъв център в страната ни.
Разположението на Посетителския център не е избрано случайно. „Паничище” е една от най-широко отворените порти към сърцето на планината. От това място се слага началото на някои от най-популярните маршрути в Рила, тези към Седемте рилски езера, връх „Мальовица” и към най-големият духовен и културен паметник на България – „Рилския манастир”. В този дял на „Рила” могат да се видят и природните забележителности „Урдини езера” и „Скакавишки водопад”.

Основната цел, с която е създаден центъра е да предоставя на посетителите всякакъв вид информация за „Национален Парк Рила", да разкрива на посетителите разнообразието от растителни и животински видове в него, да осъществява определени образователни и възпитателни програми и задачи, свързани с опазването на природната среда, както и да съдейства за развитието на екотуризма в границите на парка.

Всеки, който реши да почива в курортното селище може да се възползва от множеството почивни бази, хижи, спа хотели и профилакториуми.