Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Родопи
  6. "Чудните мостове"

"Чудните мостове", Родопи

"Чудните мостове"

В сърцето на Западните Родопи, величествено вплетени в долината на река Еркюприя, са разположени „Чудните мостове” – уникален скален феномен, включен в 100-те национални туристически обекта. Феномена е известен и с името „Скални мостове”. „Мостовете” се намират на 1450 м. надморска височина, те представляват два огромни мраморни скални моста и един по-малък, който е понорна пещера, в която се вливат водите на река Еркюприя.

Образуването на „Мостовете” е следствие от ерозионната дейност на пълноводната в миналото река, която е създала от пукнатините в мраморите дълбока водна пещера, чийто таван в продължение на години изтънява на места и рухва. Учените смятат, че отломките от срутването са били отнесени от водите на реката.

Дължината на големият мост е близо 100 м., а неговата широчина достига в най-широките части 15 м. Той е изграден от три арки като най-голямата е с височина 45 м. По моста минава пътеката от с. Оряхово за с. Забърдо. Малкият мост е отдалечен на приблизително 200 метра от големия. Той силно наподобява на своеобразен тунел с височина 50 метра и дължина 60 метра. Не далеч от него се намира „Ледената пещера”, която носи това име заради факта, че в нея до късно лято може да се види лед. В района са открити и други пещери, но тъй като те не са обезопасени и осветени, в тях не се допускат туристи.

Неповторимата гледка докосва душата на всеки, който я зърне – огромни скални масиви, облечени със зеленина, се оглеждат в реката, която пред техните размери изглежда нищожна.

За съжаление част от гледка към обекта е закрита от издигнат в района информационен център, непредвидливо залепен за пътя точно от страната на мостовете.

От информационния център се спуска пътечка надолу към заведение, предлагащо храни и напитки, а от него се слага началото на друга пътека, която свършва на площадка с прекрасен панорамен изглед към забележителността. Пътеката разполага с парапети, обезопасяващи преминаването дори при лошо време.
„Мостовете” са обградени от прекрасна зелена растителност, състояща се основно от смърчови дървета. На това място може да се види и родопската роза, наречена още безсмъртниче.

На път към природното чудо „Чудните мостове”, човек може да пренощува в Нареченски бани, намиращи се в близост или в някоя от двете най-близки хижи – хижа „Чудните мостове” и хижа „Скалните мостове”. Не е далече и китното селце Косово съхранило за своите гости автентични възрожденски къщи, малка красива църква и забележителна природа.

„Чудните мостове” са защитена територия от 1943 г., а са обявени за природна забележителност през 1961 г. Природното творение е включено в проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” по Оперативна програма „Регионално развитие” (2007-2013).