Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Родопи
  6. "Буйновско ждрело"

"Буйновско ждрело", Родопи

"Буйновско ждрело"

„Буйновското ждрело” се намира край село Буйново, община Борино и представлява пролом на река Буйновска.

Ждрелото достига дължина около 10 км. Този уникален природен кът, сгушен в Родопите, впечатлява със своята дива красота и привлича множество туристи и любители на флората и фауната.

Ждрелото се извисява със своята величествена осанка над Буйновска река близо до село Тешел. Варовитите скали са се предали на прорязващата ги река, а тези, които падат отвесно са в непосредствена близост една до друга. Областта, в която скалите са най-близо една до друга местното население е нарекло „Вълчия скок“. Жителите на съседното село Ягодина разказват, че това е място, през което изгладнелите вълчи глутници преминават зимно време, за да нападнат кошарите им.

Известността на Буйновското ждрело идва и от голямото разнообразие на растителни и животински видове открити в областта около и в него. Голяма част от тези видове са защитени.

С мащабите си, със своята суровост, с уникалните си гледки този природен дар към нас хората, предизвиква чувство на възторг у човек, и макар да ни кара да се чувстваме малки и незначителни сякаш сме песъчинка, той ни кара да се гордеем, че се намираме на една земя и че можем да го наречем „наша природа”.

Ждрелото е обявено за природна забележителност през 1971 г.

Съвсем близо до Буйновското ждрело се намира Ягодинската пещера, позната сред туристите с красивите си пещерни форми.

Ждрелото е включено в списъка на Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз: Печат в Ягодинска пещера.