Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Родопи
  6. Харамийската пещера

Харамийската пещера, Родопи

Харамийската пещера

Харамийската пещера е разположена в източната част на живописното Триградско ждрело, на около 1 км. от село Триград, сгушена във величествените скали, издигащи се срещу пещерата Дяволското гърло в Западни Родопи.

Пещерата е едно много интересно и завладяващо природно творение, обвито цялото в загадки и мистерии.
Общата дължина, която достига е близо 510 м. и представлява две големи дупки, разделени една от друга посредством огромна бездна.

Първите изследвания на природната забележителност са проведени през 1924 година, а през 1977 година в нея влизат и добре обучени пещерняци, които също имат за цел да я проучат. По-късно, през 1983 година в Харамийската дупка, както още е известна, се провеждат и археологически разкопки, начело на които е Хр. Вълчанова. По време на разкопките са открити следи от човешки живот още от 4 хил.пр.н.е. Част от находките представляват керамични съдове, оръдия на труда и др.

Днес в пещерата все още не могат да се провеждат масови посещения от туристи, а причината за този факт е, че влизането вътре става само чрез катерене. Разглеждането на природния обект се осъществява единствено на групи, които се ръководят от специално обучени инструктори–алпинисти.
Тъй като главният вход се намира високо в скалите, всички ентусиасти трябва да бъдат екипирани с алпийско оборудване и да се изкачват по каменния и стръмен терен. След това им предстои пълзене из тесните тунели на пещерата, водещи до същинската й част, където е влажно и студено, но въпреки това невероятно красиво и забележително.

Всеки човек, влюбен в екстремните и неповторими изживявания, наситени с емоции и зашеметяващи мигове може да си подари посещение на Харамийската пещера.