Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Родопи
  6. Ягодинска пещера

Ягодинска пещера, Родопи

Ягодинска пещера

Ягодинската пещера, известна и с името „Имамова дупка”, е разположена на 20 км. южно от Девин и на 3 км. югозападно от село Ягодина. Заема десния бряг на река Буйновска (началото на река Въча), която е оформила и най-дългото и живописно ждрело в България - Буйновско с дължина 7 км.

Маршрутът, водещ до пещерата е по шосе Девин - Доспат, като се завива вляво при стената на язовир Тешел. Поради факта, че пътят от Тешел до природната забележителност е еднолентов и над 35 местни автобуси не могат да се придвижат, се предлагат алтернативни маршрутни превози.

Начало на проучванията на Ягодинската пещера се слага през 1963 година от спелеоклуб Чепеларе с ръководител Димитър Райчев, като в самото начало са проучени 8500 метра, а през 1982-1986 г. се прави повторно картографиране на пещерата и се откриват нови галерии и участъци като дължината й достига 10500 метра, а възрастта й е 275000 години. На 4 метра след естествения вход на пещерата (първо ниво) е намерено Енеолитно жилище - местен керамичен център, в Европа до момента няма второ такова съхранено в естествения си вид. На същото място са открити керамични съдове, оръдия на труда, овъглено жито, керамична пещ, хромели (ръчни мелници). Останките са се запазили от каменно-медната епоха (IV-то хилядолетие пр. Хр.).

Със своите 10500 метра родопската пещера се нарежда на трето място по дължина в България и на първо в Родопите. Формирана в протерозойски мрамори, тя има три основни нива и две междинни. Третият етаж е благоустроен през 1971-1982 година, като туристическото трасе е дълго 1100 метра. Образуванията обсипали целия туристически маршрут предизвикват възхита у посетителите - сталактити, сталагмити, сталактони, синтрови езера, хелектити, леопардова кожа, дендрити, драперии и едни от най-уникалните образувания - пещерните перли. Видовете образования, които могат да се видят наброяват 22 от световно известни 28 вида.
Находките доказват, че мястото е било дом на умели майстори-грънчари. Те са се сдобивали с глина от вътрешността на пещерата и от коритото на Буйновска река. Съдовете са били изпичани в глинени пещи.

Смята се, че причината за напускането на Ягодинската пещера от нейните обитатели в онези ранни векове е голямо срутване, получило се в резултат на земетресение.

В пещерата не липсва и ритуална зала, служеща за сключване на граждански бракосъчетания.

Постоянната целогодишна температура на благоустроения участък е 6ºС, влажността на въздуха - 85-91%. Входът е разположен на 930 метра надморска височина, този през който влизат посетителите е изкуствено направен, а естественият вход на пещерата се намира над самото шосе. Изходът е разположен на 937 метра надморска височина, денивелация +7 метра (равна и хоризонтална).

От животинския свят до този момент са установени различни видове прилепи, паячета, пещерни скакалци, троглобионти с представител комподей и други, а от флората - лишеи, мъхове, плесени и гъби.

Обектът е част от 100 национални туристически обекта на България.