Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Родопи
  6. Село Момчиловци

Село Момчиловци, Родопи

Село Момчиловци

Китното село Момчиловци е разположено на 14 км. северно от град Смолян и на 14 км. източно от известният ски курорт Пампорово. Неговата надморска височина е 1150 м. Селото е сгушено в Момчиловския рид на Средните Родопи. От него може съвсем лесно да се достигне до курорта Пампорово, до град Смолян, до град Пловдив и другите съседни населени места.

За тази територия е много характерен мекият планински климат, със средиземноморско влияние. В близост протича река Бяла.

След направените археологически разкопки е установено, че селото и неговото землище са обитавано още от траките. Гостите на местността могат да посетят Историческия музей, където се съхраняват монети, керамика и сечива. Един също много интересен обект, обявен за паметник на културата е църквата „Св. Константин и Елена", която е с отделна.


На разположение на посетителите работят няколко ресторанта, родопски кьщи-механи, сладкарница и магазини.

По тези земи и до днес се съхраняват и тачат старите народни занаяти тъкачество на халища, губери и други тъкани за бита, дърводелство и дърворезба, бродиране и шиене на терлици и др.

От ден на ден Момчиловци става все по-често предпочитано място от туристите. То е значително модернизирано и предлага на отпочиващите в него все повече удобства. Необятните родопски пейзажи, тишината и спокойствието, чистият въздух и гостоприемството на неговите жители са отлична предпоставка за незабравима ваканция.

На разположение на курортистите в селото работят 6 семейни хотела, които посрещат гости не само от България, но и от чужбина. В механите и ресторантите издържани в родопски стил, може да се опита родопска кухня и да се чуят вечните родопски песни.

Селището предлага изключително благоприятни условия за екологичен и селски туризъм.
В селото е изграден Център за планински спорт и туризъм. Хората, работещи в него са високо квалифицирани и добри професионалисти. Услугите, които се предлагат в Центъра са свързани с туризма – за всички желаещи се осигуряват водач и екскурзовод, които развеждат посетителите из забележителностите и околностите на селото и обясняват интересни факти за тяхната история, друга интересна услуга, която се предлага е да се наеме човек, с който да се берат горски плодове и гъби, а за любителите на зимните спортове има прекрасни учители за ски и сноуборд. Центъра за планински спорт и туризъм поема различни инициативи, които имат за цел да развиват туризма в китното курортно селце.

На 9 километра над Момчиловци вече има изграден Сноуборд парк, който посреща туристи от цял свят. Бъдещите планове в тази насока са свързани с изграждането на по-голяма писта с повече уреди. На мястото липсват за момента и машини за изкуствен сняг, но на такава надморска височина сняг рядко липсва.

Близкото разстояние между Момчиловци и курорта Пампорово прави селото желано място за почивка на всички хора практикуващи зимни спортове, които предпочитат тишината и спокойствието пред шумните забавления на големите курорти.