Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Родопи
  6. Село Огняново

Село Огняново, Родопи

Село Огняново

Село Огняново е балнеоложки център, сгушен между четири планини - Пирин, Родопите, Славянка и Стъргач. Курортното селище се намира в Югозападна България, Община Гърмен, Област Благоевград, на 12 километра от Гоце Делчев и на 40 км. от Банско. То обхваща области от долината на река Места и от западните склонове на Дъбрашкия дял на Родопите.

Село Огняново и областта са популярни в страната ни със своето богатство на пъстроцветни черги, тъкани на старите домашни станове. Селото е разположено на 540 метра надморска височина, обградено от прекрасна хълмиста местност, покрита със зеленина и диви цветя.

Балнеоложкият курорт е едно очарователно местенце, разполагащо със собствен извор с минерална вода, известен като „Мирото”. Чудната природа и чистият планински въздух, от който се долавя при полъха на вятър аромата на гора привличат множество туристи. А минералните извори по тези места са използвани още през римската епоха.

Съвсем близо до китното селце е разположено селото-музей Ковачевица, обявено за историческа забележителност. Всеки посетил Ковачевица може да се наслади на съхранената в него специфичната родопска архитектура от времето на Българското Възраждане. Селото е чудесна дестинация за културно-опознавателен туризъм и спокоен отдих сред традиционните родопски къщи.

Огняново се радва на интерес не само от българи, но и от множество чужденци от цяла Европа, които се възползват от лечебните свойства на минералната вода.

Още древните римляни откриват чудодейните извори лекуващи над 100 болести. Водата на това място е бистра, без цвят, без мирис, слабо минерализирана, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, силициева, флуорна.
Тя помага и въздейства върху костно-ставните заболявания, неврологичните, гинекологичните, стомашно-чревните и чернодробни заболявания, също и такива на отделителната система, обменно-ендокринни заболявания, детски, старчески и професионални заболявания.

Един от най-важните исторически обекти, намиращи се в близост до селцето е древният римски град Никополис ад Нестум, 4 век от н.е.

Името на древния град или Никополис ад Нестум в буквално преведен означава - град на победата на река Места. Руините се разпростират на площ от 13 хектара в южната част на село Гърмен. Според откритията направени от археолозите основател на града е римския император Траян I. Античното селище е било населявано повече от 14 века, като най-интензивен живот и най-голям подем е имало през късно античния епоха /IV-VI в./.

След направените разкопки са открити 280 м. крепостни стени, основи от обществени и култови сгради, надгробни могили. Разкрити са и фрагменти от релеф на Тракийския конник, малка статуя на Хермес, старохристиянска надгробна плоча, над 95 златни и около 22 други монети, стъклени, бронзови и керамични съдове, златен пръстен и други. В близост до укрепения град са открити 2 раннохристиянски базилики от IV в.