Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Родопи
  6. Никополис ад Нестум

Никополис ад Нестум, Родопи

Никополис ад Нестум

В землището на село Гърмен, в местността Марков чифлик и местността Хисарлъка, на 7 км. от Гоце Делчев се намира един от древните антични градове открити по територията на нашата родина. Според направените археологически изследвания късноантичното селище познато с името Никополис ад Нестум е основано през 106 г. от римския император Траян, в чест на победата му над даките. В превод името означава „Град на победата при Места”.
Учените установяват, че древният град е бил в своя културен разцвет през периода II-VI в., но в края на VI в. е сринат от славяни и авари.
През X-XII в. останките на Никополис ад Нестум служат за основа на нововъзникнало селище.

През римската и ранновизантийската епохи (I-VI в.), на територията на голямо тракийско селище на племето беси, е издигнат най-значителния град между Струма и Средна Места, който става център на епископия след приемането на християнството и един от седемте града в провинция Родопа. Никополис ад Нестум гордо се издига на пътя, свързващ Егейския бряг с главната магистрала Виа Егнация през Родопите, Тракийската низина и Филипопол (град Пловдив в наши дни).
Местоположението му става една от основните причини за формирането на античния град като важен център с икономическо, политическо и културно значение в периода на своя разцвет. След неговият срив през VI в., няколко века по-късно IX-X в. градът отново се възражда, но вече с ново име - Никопол и просъществува чак до XIII в., когато е разрушен при походите на кръстоносците.
През късното средновековие върху малка част от района възниква българско селище, а в югоизточната част на укрепения град – турски чифлик.

Организацията на късноантичният и римски град Никополис ад Нестум силно наподобява тази на малоазийските градове с аграрен характер – две централни улици, пресичащи се под прав ъгъл в центъра на града. Високи крепостни стени ограждат землището на града. Тяхната дебелина е 2,40-2,80 м., а строителният материал, който е използван са речни камъни, споени с бял хоросан, примесен с едри късчета счукана тухла, редуван с хоризонтални редове от по 4 реда тухли.

В древното селище са се секли монети от управлението на император Комод (180-192 г.) до времето на император Каракала (211-217 г.). Имайки в предвид откритите монети и оброчни релефи спокойно може да се каже, че жителите на града са почитали божествата – Зевс, Хермес, Плутон, Тракийския конник, Асклепий и Хигия, както и речния бог Места и почитаните от траките Арес и Дионис.

Благодарение на проведените в периода 1980-1984 г. и през 2007 г. археологически разкопки, са проучени изцяло южната крепостна стена с портата, значителна част от източната и западната стени. Сред разкритите части от града са няколко различни по вид кули - 4 кръгли на южната стена, 2 почти квадратни пред широко отворената полукръгла екседра на южната порта, 1 V-образна на западната стена и 1 правоъгълна кула на източната крепостна стена. Открита е също банска постройка, почти прилепена до вътрешната страна на южната крепостна стена. Тя се състои от обширна съблекалня (аподитерий), хладен басейн (фригидарий) и горещ басейн (калдарий). Добре проучено е и намереното в югоизточния ъгъл на укрепения град богато перистилно жилище, разполагащо с вътрешен двор, с мраморна колонада и покрит портик.
Една изключително важна находка, датираща загиването на града е намерена в глинен съд върху тухления под на най-голямото от помещенията на перистилното жилище. Тя представлява 137 монети на византийския император Юстин и съпругата му София (518-527 г.). Не по-маловажни са останалите експонати открити при разкопките - фрагменти от оброчен релеф на Тракийския конник, статуйка на Хермес, старохристиянска надгробна плоча, стъклени, бронзови и керамични съдове, златен пръстен и други.

Изумителният Никополис ад Нестум е един от малкото запазени антични градове в България и единствен в Родопите от периода на римското управление на Балканите. Не случайно е обявен е за археологически и архитектурен паметник от античността и средновековието. Той е пренесъл през вековете своята история, за да ни я разкрие и да ни направи част от нея.