Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Родопи
  6. Пещера „Ухловица”

Пещера „Ухловица”, Родопи

Пещера „Ухловица”

Една от най-старите пещери на територията на Югозападна България е „Ухловица”. Тя е разположена сред дивните прелести на живописната планина Родопи. Точното място, на което се намира пещерата е крайграничната зона на западната част на Родопския горски масив.

„Ухловица” е една от перлите на местността „Сините вирове“ в община Смолян. Съвсем близо да тази природна забележителност на Родопите се намира село Могилица - 3 километра североизточно, а разстоянието до град Чепеларе е по-малко от 50 километра. Красивата пещера може да бъде посетена и по време на почивката ви, тъй като се намира до един от най-известните ски курорти у нас – Пампорово. Разстоянието между „Ухловица” и планинския курорт е едва 37 километра.

Не е случайно, че пещерата е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта. Потокът от туристи, желаещи да разгледат уникалните скални образования в пещерата е около 3000 души годишно.

Тази сгушена в зелените пелерини на Родопите пещера има сравнително странно име - „Ухловица”. То произхожда от думата „улулица”, което всъщност представлява вид нощна граблива птица или сова.

Природната забележителност е разположена на 1040 метра надморска височина. Дължината й достига до 460 метра, като само 330 метра от тях са благоустроени и подходящи за посещения. Постоянната температура на пещерата е около 10-11 градуса, през цялата година.

Пещерата „Ухловица” е намерена през 1967 г., като нейни откриватели са Димитър и Георги Райчеви, които са от „Студенец” край Чепеларе.
Природната забележителност е на два етажа и по своята същност тя е диаклазна пропастна пещера, която се е оформила по основна пукнатина с посока север-юг.

Достигането до пещерата е малко предизвикателство, защото пътят към нея не е особено лек, но възхищението и удовлетворението при вида й си заслужава. Красивите образования, намиращи се в нея никак не са малко. Те са уникални по своята същност и предизвикват възхита у всеки, който ги зърне. В „Ухловица” са се оформили множество красиви дендритни образувания, наподобяващи на морски корали. Скалните водопади и каскадите на пещерните езера във вътрешността на пещерата са една малка част от чудесата, които спират дъха на посетителите.

На това място ясно личи намесата на природните сили и явления през вековете. В горния етаж на „Ухловица” може да се види „Залата на пропастите”. От нея пътят към долното ниво преминава през стръмни метални стълби, но преди достигането им няма как да се пропуснат спускащите се към долния етаж гърла на на четири дълбоки пропасти. Смята се, че галерията на долния етаж, до която водят металните стълби е най-красивата в пещерата. В нея вековете са оформили невероятни природни феномени, които приличат на корали, както и огромно разнообразие от всички видове водно-химични синтрови образувания.

В края на Родопската пещера са разположени 7 удивителни езера, които в началото на пролетта се пълнят с вода. Към голямото езеро се спускат каменните струи на леден водопад.
„Ухловица” е станала убежище за множество прилепи и други представители на животинския свят, които могат да се видят в различни периоди от годината.

Пещерата е благоустроена и отворена за туристически посещения през 1983г. Работното време на „Ухловица” е всеки ден между 9.00-17.00 ч., като през зимните месеци почивни дни са понеделник и вторник. Желаещите да нощуват в района на пещерата могат да го направят в Хижа „Заставата”, която се намира при извора на река Арда.