Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Родопи
  6. Пещера „Ледницата”

Пещера „Ледницата”, Родопи

Пещера „Ледницата”

„Ледницата” е суха пещера, разположена в рида „Мурсалица”, Западни Родопи, на височина 1535 м. На 7.5 км. западно от нея се намира село Гела (Смолянско). Пещерата е заобиколена от стара букова гора, а в близост до нея е и хижа „Ледницата”.
Обекта е част от карстовата местност „Злостен”, обявена за природна забележителност. На това място, разпростиращи се на площ от 358 хектара могат да се видят едни от най-известните, предимно пропастни, пещери.

„Ледницата” е неблагоустроена и в нея не могат да се извършват масови посещения, поради тази причина пътят до нея, както и входът й не са добре маркирани. Пещерата достига дълбочина 242 и дължина 1525 метра, но за посещение от туристи (и то само с придружители - квалифицирани пещерняци) са достъпни около 100м.

Красивата пещера включва в своя състав множество от редуващи се галерии, пропасти, прагове, малки зали и др. Входът, от който се влиза е изключително тесен (преминава се лазейки), но след него се разкрива голямо предверие, наподобяващо олтар с висок таван. От това място по естествени стъпала се слиза на около 7м. до „голямата площадка”. На места се виждат малките тераски, украсени с прозрачни куполи - големи сталактити и сталагмити от лед.

Тънката ледена кора, която през по-голямата част от годината покрива стените на входната зала и свързаната с нея тясна галерия е дала името на пещерата.