Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Родопи
  6. Пещера „Лепеница”

Пещера „Лепеница”, Родопи

Пещера „Лепеница”

Пещера „Лепеница” (община Ракитово) се намира на левия бряг на река Лепеница, в подножието на вр. Сюткя в Родопите. До нея лесно се достига от Велинград и от Ракитово, тъй като тя е едва на 13 км. южно от първия и на 10 км. югозападно от втория.

Това не е единствената пещера позната с това име в България. Край село Боровица, община Белоградчик е разположена друга пещера, чието име е „Лепенешки печ”, но е по-известна като „Лепеница”.

Дължината на „Лепеница” (община Ракитово) е 1525м., като от тях до този момент са проучени и картирани 1356м. и се състои от три етажа. Първият, който е и най-нисък е с дължина 273 м. и през него протича подземна река, чиято скорост 1,6 км/час.
Вторият етаж разполага с красиви езера, чиято бройка се мени според времето. Когато е дъждовно те са четири, а когато е сухо - две.
Третият етаж е напълно сух.

В пещерата се прониква през тесен вход, висок около метър. Прокаран е от пещерното дружество в Ракитово като втори вход за пещерата, поради факта, че естественият е затънал във вода. След входа могат да се видят няколко зали. Подът на първата е обсипан с едри люспи, наподобяващи мидени черупки и когато пещера „Лепеница” е осветена те пречупват светлината в множество различни цветове. Другите няколко галерии носят следните наименования: Зала на кратерите, Зала на бисерите, големия и малкия храм.

В пещерата са открити седем бисера (изключително редки природни образувания).

Животинските видове населяващи пещерата са около 20 вида, като осем от тях са видове прилепи.

Пещера „Лепеница” е обявена за природна забележителност през октомври 1962 г.