Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Родопи
  6. Резерват "Кастракли"

Резерват "Кастракли", Родопи

Резерват "Кастракли"

Една от множеството защитени територии в България е природен резерват „Кастракли”. Разположен е в землището на село Борино, разпростирайки се на територия от 124 хектара, на около 20 км. от град Девин.
В миналото тези земи са били населени от древните траки, които още тогава използвали благоприятния му климат, предразполагащ към добри условия на живот.

През 1968 г. резерватът е обявен за защитена територия, като основната цел това да се направи е опазването на вековната гора от черен бор в нейния естествен вид. Характерният за „Кастракли” релеф е силно пресечен. Резерватът се намира на надморска височина между 900 и 1290 метра, а пресичащите го многобройни потоци, правят територията му още по-пъстра.

Флората на природния резерват също е изключително разнообразна. По земите, които обхваща могат да се видят повече от 330 висши растения, голяма част от които редки, ендемични и реликтни видове. Други често срещани и разнообразни растителни видове в „Кастракли” са лечебните - над 150 вида.

Не по-малко важни за резервата са горите от черен бор, тяхната възраст на места достига над 200 години. Освен черния бор в резерват „Кастракли” са разпространени и буковите и габъровите дървета. Средният запас от дървесина по тези територии е повече от 300 куб.м на хектар.