Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Родопи
  6. "Кемеров мост"

"Кемеров мост", Родопи

"Кемеров мост"

Величественият римски мост, известен под името „Кемеров” или сводест мост, се издига на 15 км. от село Борино. От неговата конструкция можем да добием представа за създателя на моста, който по всяка вероятност е бил голям математик, художник и майстор. Без спойка, от груби речни камъни е иззидана масивната мостова дъга, чиято широчина е 3 м., дължината й е 30 м., а височината 6 м. Така подредени, камъните оформят идеален полукръг, стъпил на двата бряга на реката. С хоросанова спойка върху скалистите брегове са разположени основите.

Някога през моста е минавал римският път за Филипи, като до 1912г. той се е намирал на граничната линия и западната му част е била българска, а източната - турска.

„Кемеров мост” е сякаш излят от природата на това място. Неговата невероятно красива линия, заобикалящите го скали, проломът на реката и гористата околност са в пълна хармония.

През Средновековието древният паметник е играел ролята на свръзка между Тракийската низина и Солун. До 1912 г. е смятан за гранична линия между България и Турция.
Днес този вековен мост, устоял на бурите и разрушителната сила на времето е един от многото паметници, които се рушат. В изключителна близост до него се намират бетонни корита на изоставени рибарници, които развалят чудесния природен ансамбъл. Широко разпространено е мнението, че не времето нанася най-опасните и жестоки поражения върху моста, а съвременните иманяри.

Единствената възможност туристите да отпочинат е да поседнат върху моста или под него.

За в бъдеще можем само да се надяваме някой да се погрижи за този паметник на културата. Да започне да се цени наследството, завещано от дедите ни и да се развива, както във всяка друга държава. „Кемеров мост” би могъл да се превърне в едно прекрасно място за отдих, сред ухаещите на свежест горски площи.