Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Родопи
  6. "Дяволски мост"

"Дяволски мост", Родопи

"Дяволски мост"

На територията на България съществуват няколко туристически обекта, носещи името „Дяволски мост“. Един от тях или средновековният „Дяволски мост”, е разположен в Източния дял на Родопите, на 400 м. надморска височина. Той е дело на човешки труд.

Поглеждайки отдалеч тази забележителна постройка, в съзнанието ни изплува асоциация с мостовете от древността – горди и внушителни, сякаш изплували от някоя приказка, в която смелите рицари поемат на дълъг поход. Островърхата конструкция се спуща полегато към двата бряга на реката и оформя 3 арки с 4 по-малки отвора между тях, които служат за отчитане нивото на водата. Най-висок е централният свод, където се намира и „Печатът на Соломон“ – почти 12 м. Дължината на „Дяволският мост” е 56 м., а височината му е 3,5 м. Той може да бъде оприличен и като калдъръмен път. Ниските перила от двете страни са запазени от стария римски мост.

Вариантите да се достигне до тази туристическа забележителност са няколко. Единият път, по който се преминава е черен неравен път, който започва от Ардино и продължава през обезлюденото и някак призрачно село Дядовци. Голяма част от къщите в него са порутени и някак хаотично разхвърляни по неравния терен. Това обаче изглежда маловажно сред спокойствието и зеленината, които със своето очарование заличават всичко отрицателно в селцето.

За любителите на по-дългите разходки и преходи има по-добър маршрут. Ако се поеме по него, местните селца могат да бъдат по-обстойно разгледани. Този път до моста преминава по екопътека Баните - Вишнево - Гълъбово - Дяволски мост. Нейното начало е от противоположната на Ардино посока и спада към пределите на област Смолян. Маршрутът преминава по течението на река Арда, давайки на туриста възможност да се наслади на километри ароматна горска свежест, множество прекрасни кътчета за почивка и добра маркировка. С краят на екопътеката идва и основната цел на пътешествието – „Дяволският мост”.

Старият мост е част от пределите на община Ардино и се „протяга“ над живописния пролом, който водите на река Арда образуват. На около 5 км. се намира село Гълъбово, на около 10 км. град Ардино, на близо 40 км. е областния град Кърджали и също на толкова е разположен Златоград .

Съвсем близо до „Дяволския мост” могат да се посетят още 2 природни феномена, датиращи от тракийско време – скалният град Перперикон и скалният некропол „Орлови скали”. Макар и двата да съществуват от едно и също време, „Орлови скали” е единствен по рода си в България.

Мнението на голяма част от учените, занимавали се по някакъв начин със „Дяволския мост”, е че той е построена в началото на XVI в. Корените му обаче трябва да се търсят в доста по далечни времена, още преди 7 000 години. Там, където днес моста гордо се издига, някога е имало друг негов важен предшественик - римски мост, част от значимия античен път „Вия Игнасия“, свързващ Бяло море и Тракия през проход Маказа.

По заповед на султан Селим I, през Средновековието свръзката между двата географски района била възстановена, за да не пресъхват търговските им взаимоотношения. Този мост бил известен с името „Шейтан кюприя“ (в превод от турски „Дяволски мост”). Според историческите извори негов създател е майсторът Уста Димитър от съседното с. Неделино. Той вградил останките на римския мост в новата конструкция, използвайки единствено камъни от местността.
Мистерията в този древен строеж, не е разгадана и днес, а тя е как тя е останала непокътната през годините. Изключително странен е и фактът, че на централния свод на „Дяволския мост” е открит гравиран хексагон, който днес изследователите наричат „Печатът на Соломон“.

Славата на тази постройка лети през годините, а тя е призната за средновековен архитектурен шедьовър десетилетия наред. Издаденият през 1984 г. указ я провъзгласява за паметник на културата и заедно със стръмните пешеходни проходи към него, е поставен под защита на закона.

За да се подчертае мистичният характер на този необикновен обект, той не само е забулен в митове и легенди, но и носи името на Лукавия.
Повечето от преданията, които се носят за него са обвързани именно с произхода на името му и с построяването му.
Според някои, в един от камъните е оставен и до днес личи отпечатък от стъпката на Дявола, а самото място носи нещастие и смърт на всеки, имал куража да се доближи. Според други Сатаната избавил една българска девойка от сигурна смърт, появявайки се на пътя на турските конници, които я преследвали, за да я вземат в плен. Момичето възнамерявало да сложи край на живота си, хвърляйки се от моста, но когато го доближило, турците внезапно обърнали ход, вярвайки, че във водата са видели глава с рога.

Подобно на много други български легенди и предания и за „Дяволския мост” също се разказва история, в която майсторът вгражда в него сянката на мома, която му носи храна, „обричайки“ по този начин съоръжението на устойчивост във времето, а самата девойка – на смърт.

Скоро направени проучвания сочат, че в основата на построяването на тази уникална забележителност лежи друга, малко разпространена легенда, която наскоро се оказва ключов елемент за разбулване на мистерията на „Дяволския мост”.
Дълги години местното населения влага усилия в опитите да изгради мост между двата бряга, но всеки устрем към тази цел завършвал неуспешно, защото буйните речни води разрушавали онова, което били построили. В един момент строителите стигнали до извода, че трябва да се откажат, приемайки мястото за прокълнато. Млад майстор се заел със задачата, взимайки тежкото решение да пожертва любимата си (като вгради сянката й), за да построи моста.

Дяволът се появил от нищото и обещал на майстора да му разкрие тайната на устойчивия градеж, но в замяна поставил условия. Мостът щял да бъде здрав и вечен, ако на него се изобрази ликът на Сатаната, но по такъв начин, че да бъде едновременно видим и невидим, да можел да се докосне и все пак да не бил материализиран. Освен това, срокът за изпълнение на задачата трябвало да е 40 дни. В противен случай Лукавия щял да вземе душите на майстора и невестата му.

За всеобща изненада младият зидар изпълнил всички условия. Дори дяволът останал учуден от това майсторство. Скоро след завършека на моста момъкът се споминал и тайната му останала неразгадана. Факт е обаче, че „Дяволският мост” и до днес стои непоклатим (вече 500 г.), а злокобният образ наистина съществува.

И до днес най-голямата мистерия, свързана със съоръжението си остава образът на Дявола. Съвсем наскоро, след години на размисли и фотографски опити, един български журналист разкри разковничето. Тайната, която хем се вижда, хем не, която хем може да се докосне, а всъщност не е материализирана, се крие в скалата във водата, разположена точно под Централния свод. Тя е издялана наполовина, а останалата част е отражението във водата. В същия момент над нея е арката на моста, която също се отразява във водата и създава илюзия за окръжност. Всичко е като идеално огледално отражение.

Образът на Сатаната може да се види само в онази част от деня (средно в интервала между 11:00 и 12:00 ч), когато позицията и силата на слънцето са такива, че мостът и образът ми във водната повърхност, т.е мостът и сянката му, съвпаднат напълно. Най-добра представа за всичко написано до тук се добива, ако в този момент от деня се направи снимка на съоръжението и се обърне вертикално.

За любителите на мистични истории и необикновени забележителности, разходката може да продължи и след поглед към водата от най-високата точка на „Дяволския мост”. Този район предлага достатъчно атракции, с които да очарова. Друга също толкова интересна туристическа забележителност представлява древно тракийско светилище, включващо около 100 трапецовидни ниши, издълбани във варовикова скала с неправилна форма и предназначени за съхранение на ритуални погребални съдове или за погребални урни. Едно съчетание от дейността на човека и природата, този паметник на древнотракийската култура на около 3000 г., днес е обявен за природна забележителност – „Орлови скали”.

Няма да сгрешите, ако посетите и град Ардино. Още по пътя на ключово място в града може да се види чешма, направена като умалено копие на „Дяволския мост”. Други интересни места, които могат да се включат в една прекрасна екскурзия са джамията, християнската църква и центъра на Ардино.