Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Родопи
  6. Нове

Нове, Родопи

Нове

Следите оставени от римляните по нашите земи са безброй. Те строели изумителните си градове и разпространявали културата си по обширни територии, но голяма част от тези селища са погребани и до днес. Поради тази причина България може да се гордее с множеството забележителности, останали от тази епоха, разкрити и съхранени от нашите археолози.

Една такава забележителна находка е огромния античен военен лагер Нове, разположен върху площ от 250 декара на 4 км. от Свищов. Според направените археологически изследвания лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по нареждане на римския император Клавдий и наподобявайки голяма част от обиталищата, разпространени по нашите земи е издигнат върху по-ранно тракийско селище.
Има данни, че първите заселници на това място са от времето на неолита - 3000-2600 г. пр. Хр.

Преди римляните да завладеят района, тези места са били населявани от траки, които сформирали и свое голямо селище. По-късно селището е покорено от Марк Лициний Крас , който от своя страна, по нареждане на император Клавдий, изгражда огромния военен лагер Нове. Той се използва за седалище от 8 – ми Августов легион.

Няколко десетилетия по-късно на това място се установява Първият Италийски легион, чиято основна задача била да подсигурява безопасността на империята от варварското племе даки. По този начин с течение на времето около масивните крепостни стени започнал да се оформя красив град, достигащ бързо своя разцвет, благоприятстван от стратегическото си местоположение. Градът се разпростирал на територия, на която се кръстосвали важни търговски пътища.

Като цяло самият лагер бил огромен, с дебели крепостни стени, по които в началото били разположени дървени кули, през годините на тяхното място се появяват каменни бойници. Голямо внимание при проведените проучвания се отделя на центъра на военния град. Той е изцяло разкопан, както й сградите намиращи се на него - главната сграда, офицерските жилища, легионните терми (бани) и болницата, изградена специално от император Траян за лекуване на пострадалите във войните с даките. Траяновата болница е една от най-големите в Римската империя. Архитектурата и мащабите й за онова отминало време са били наистина впечатляващи. Част от помещенията в болницата е бил нейният уникален вътрешен двор с колонада и светилище на боговете Асклепий и Хигия. Големи болнични помещения са се редували с коридори за санитарни нужди. Разположението на банята е било от западната страна, намерени са пещи, от които в казани се е затопляла водата и е подаван горещ въздух за подовото и стенното отопление. Това е най-добре запазеният и проучен военен лагер в северозападните провинции на Римската империя.

При разкопките извършени в щаба на легиона сред руините са открити множество интересни експонати - надписи, монетно съкровище от началото на V в., постаменти и части от бронзови статуи, както и скулптурен портрет на император Каракала (186-217 г).

Късноантичният град е имал и своя епископия след приемането на християнството. Обширната резиденция на епископа разполагала с множество жилищни помещения, разкрита е и огромна базилика от V в., която се нарежда на второ място по големина след Пловдивската.
Изграждането на мраморният амвон става по поръчка и със средствата на императорския двор в Константинопол, което е неоспоримо доказателство за значението на град Нове в този исторически период.

Интереса на археолозите е силно засилен и към още един обект, това е огромната римска вила, създадена през II в., която е разкрита извън западните крепостни стени. Има най-различни предположения, каква точно е била ролята на тази постройка, но най-достоверното от тях е, че това е била резиденцията на командира на легиона. Пищни стенописи са украсявали зданието, разкрит е и вътрешен двор с басейн. По всяка вероятност на това място е отсядал управителят на римската провинция Долна Мизия. Върху градежа е разкрита базилика, край която има некропол с над 100 гроба.