Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Стара Планина
  6. Геопарк "Искър-Панега"

Стара Планина, Геопарк "Искър-Панега" - Забележителности

Геопарк "Искър-Панега"

Терминът геопарк не се радва на особена популярност у нас. Най-общо казано, геопаркът представлява комплекс от природни забележителности, които имат геоложка и палеонтоложка научна стойност. В него са обединени всички съществуващи природни и исторически обекти на дадена територия и най-често е разработен, така че да предлага качествен туристически продукт за дълги години напред. В България от известно време вече съществува и първият геопарк, който се намира на територията на община Луковит. Носещ името „Искър – Панега”, паркът обединява два самостоятелни до този момент района – Карлуковски карстов комплекс и ландшафтен парк „Панега”

Това е първият подобен проект в страната ни. За неговото финансиране отговарят община Луковит и Европейския Съюз. Карлуковският карстов комплекс е разположен в землището на село Карлуково и в него са включени различни карстови феномени. В района са известни над 400 пещери като най-общо те могат да бъдат разделени на два вида – вертикални и хоризонтални. Голям брой от тях се намират близко една до друга. В тези пещери могат да се видят характерните за ландшафта на района карстови образувания. Теренът е нарязан от множество карстови пропасти, които са известни с имена като Свирчовица, Банковица, Кучешката и други. Най-забележителната атракция на района е скалната арка „Проходна”.

Крайречният парк „Панега” се разпростира до пътя София – Плевен – Русе, малко преди град Луковит. Изградената екопътека върви по течението на река Панега, чието начало започва на 20 км. от мястото. Голям интерес за посетителите представляват меандрите на реката. Едно неповторимо съчетание от флора, фауна и скални образувания носи според мнозина хармония, спокойствие и облекчава хора с мигрена и нервно напрежение. На места пътеката преминава точно над реката, като следвайки я, след няколко километра се достига Карлуковският карстов комплекс.

Не по малко интересни са културно – историческите забележителности в района, които са също и достъпни от екопътеката. Съвсем близо е разположен скален манастирски комплекс. Друг обект, който трябва да се посети е и църквата „Успение на Св. Богородица” в Карлуково, която е паметник на културата.

За любителите на силни усещания има множество възможности за пещерни изследвания, благодарение на специалистите от пещерния клуб в Луковит. Освен това, по тези места може да се практикува и рафтинг или просто разходка със сал по река Панега. Геопарк „Искър-Панега” предлага и възможности за алпийско спускане както и за колоездене, бънджи скокове, пейнтбол, офроуд и скално катерене.

Един от най-лесните начини да се достигне до Геопарк „Искър-Панега” е с кола, тръгвайки се от София в посока Плевен. Входа на парка се намира точно преди Луковит.