Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Стара Планина
  6. Геопарк "Искър-Панега"
  7. Проходна пещера – “Очите на Бога”

Проходна пещера – “Очите на Бога”, Стара Планина

Проходна пещера – “Очите на Бога”

Един от най-големите карстови райони в България – Карлуковският пролом, се намира в Северна България, община Луковит. Той е пълен с пропасти, скални мостове (арки) и дупки (по-голяма част от които картирани), 3 скални манастира, повече от 280 пещери (някои от тях – пропасти), интересни скални образувания. Отново на тази територия се намира най-дългият пещерен тунел в страната „Проходната пещера” (262 м.), обявена за природна забележителност през 1962 г.

Името „Проходна” отвежда към двата противостоящи й входа – „Малкият” (35 м.) и „Големият” (45 м.), които представляват и началото и краят на естествен скален мост. Свързва ги пътечка, минаваща през цялата пещера.

В пещерния заслон има следи от човешко присъствие още от ерата на неолита и енеолита, а оформянето на „Проходна” по напречен Искърски разлом се отнася към квартенера. И в Темната дупка, която е една от най-дългите пещери в Стара планина, са открити археологически находки останали от древни обитатели.

Пещерата наричана „Очите на Бога”е леснодостъпна и леснопроходима. На 2 км. от село Карлуково, в посока град Луковит се намира отклонение, което води към „Малкия” й вход, а близо до него се намира паркинг. От село Румянцево също има път към „Проходна”.

Навлизайки в пещерата, заобиколени от много лястовички през топлите сезони, посетителите ще бъдат изумени от осветеността на мястото. Пристъпвайки навътре те виждат и втората спираща дъха картина - естествено образувани от ерозията две дупки с формата на очи (еднакво големи), прорязващи тавана на средната зала. Именно този феномен, „Очите на Бога” („Окната”), позволява на слънчевата светлина да осветява така пещерата.
Тези очи са молитвеното място на поп Алигорко от „Време разделно”. Пещерата е ставала декор и за много други филми, в т. ч. и чуждестранни.

В деня на пролетното равноденствие – 21 март, през „Окната” прониква слънчев лъч, потъващ в съд с вода, което дава основание да се замислим и за някогашни обреди, извършвани на това място от древни обитатели. Моментът, подобно на природен календар, сочи началото на новите културни насаждения за текущата година.

Магнетизмът на „погледа” приковава всеки посетил това място и оставя в него един спомен за този необикновен шедьовър на природата.

Старопланинската пещера предлага на своите гости и някои по-екстремни изживявания. Това са бънджи скокът (от „Големия”, 45-метров, свод), или скалното катерене. А тези, които търсят по-спокойно изживяване и искат просто да се насладят на гледките могат да се разходят из красивото Искърско дефиле, а и по самата река.

Ежегодно в „Проходна” се провеждат тренировъчни лагери на единствената ни организация за пещерно спасяване – Аварийно-спасителен отряд в България.

Пътечка свързва пещерата (от „Големия” й вход) с Националния пещерен дом „Петър Трантеев”. Домът има формата на прилеп. Създаден е в скална цепка, а за част от стените служи самата скала. И двете забележителности са включени в 100-те национални туристически обекта.

В карстовия район могат да се видят и скалните образувания на Кунино (селото, поставящо началото на Карлуковския пролом).

„Проходна” пещера е включена в Карлуковския карстов геокомплекс, част от екопарк „Искър-Панега” (на пътя Луковит – Карлуково, или на 8 км. от гр. Луковит). По тези земи се намират и някои други забележителности като Свирчовица, Задънен дол, скалните феномени Куклите и Струпаница.

Скалният масив на геокомплекса очарова с красиви меандри, скални арки, живописни пейзажи и с магнетичната сила на две „живи” очи, напомнящи на обикновения посетител най-големия му дълг към природата – да я цени и пази!