Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Стара Планина
  6. Жеравна

Жеравна, Стара Планина

Жеравна

Китното селце Жеравна е сгушено в малка котловина в източния дял на Стара планина, на 630 метра надморска височина. В селото има около 500 жители и 330 къщи.

Характерният за този район планински климат се наблюдава и тук. Зимата е мека, а лятото прохладно. Януарските минимални температури са -10°С, а максималните през юли са около 32°С.

През 1958 г. Жеравна е провъзгласена за архитектурен резерват със закон и днес славата й я е превърнала в световно известна туристическа дестинация, която се посещава от над 20 хил. туристи всяка година.

Селището достига своя разцвет по време на Възраждането, като до Освобождението населението наброява 4000 души.
Отглеждането на овце е бил основния поминък на жителите, но благодарение на него с течение на времето се появяват множество занаятчии - обущари, кожухари, абаджии, чехлари, златарите, както и дърводелци, ковачи, фурнаджии, месари, бръснари, кафеджии и др. По цялата дължина на главната улица са били построени къщи, чийто първи етажи са служели за дюкяни и работилници.

Днешният резерват в миналото е бил известен с многобройните си чешми, всяка по-красива от другата с причудливи чучури. По тези земи бликат множество извори, повечето от които са вкарани в чучурите на чешми (Кринча, Старча, Зайковка) още от незапомнени времена.

Жеравна не случайно се слави като едно от чудесата на българския-майстор строител, причината за това е, че голяма част от къщите представляват завършен архитектурен образ с уникална художествена форма. Като цяло е запазен автентичния възрожденски облик – тесни калдъръмени улички, на които са кацнали красиви едноетажни или двуетажни дървени къщи, оградени от каменни стени. Една част от къщите са на повече от 300 години. Всяка сама по себе си представлява неповторим паметник на културата. За строителен материал са послужили дъбовите дъски и са с широки веранди и дълбоки до 2 метра стрехи.

Архитектурния резерват Жеравна е бил както културно средище за региона, така и търговски център. Дори Хилендарският манастир е имал свой метох в селото, който е съхранен и до днес. Има предположения, че именно тук е направен преписа на „История Славянобългарская”.

Жеравна предлага чудесни възможности за почивка и туризъм. Голяма част от старите къщи са реставрирани и са превърнати в удобни места за настаняване, като е запазен възрожденския стил и архитектура.
Селото е богато на забележителности, като най-популярните от тях са: Църква „Св. Никола” (1834 г.); Къща музей „Сава Филаретов” - Експозиция „История на Жеравна”; Къща музей „Руси чорбаджи” - Експозиция „Бит и култура на Жеравна през Възраждането”; Къща музей „Йордан Йовков”

Региона привлича туристите не само със своето културното наследство, но и с приятните климатични условия за почивка и възможностите за активен туризъм. Една от най-предпочитаните от посетителите атракции е конната езда.