Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Стара Планина
  6. Паметник на връх Бузлуджа

Паметник на връх Бузлуджа, Стара Планина

Паметник на връх Бузлуджа

Паметникът на Бузлуджа, известен като „Дом-паметник на партията”, е най-големия идеологически монумент в България.

Известният партиен символ е построен на връх Хаджи Димитър (до 1942: връх Бузлуджа) през 1981 г. в чест на Бузлуджанския конгрес, състоял се на същото място през 1891 г.

За да се достига до паметника има изградени асфалтови пътища от връх Шипка и от главния път Стара Загора - Русе в отсечката след Казанлък (за ориентир на туристите отбивката за монумента е означена с огромен паметник в цял ръст на Димитър Благоев).

На 11 март 1971 година секретариата на ЦК на БКП взима решение да се изгради Дом-паметник на партията. Първата копка е направена през 1974 г., а финансирането става от дарения на стойност 14 186 000 лв. Официалното откриване на Дом-паметникът се състои на 23 август 1981 г.

Участие в строежа взимат тогавашните строителни войски и доброволци-бригадири. Ръководството за изграждане на обекта е поверено в ръцете на командира на старозагорската строителна дивизия генерал Делчо Делчев, а автор на архитектурния проект е Георги Стоилов.

Паметникът на Бузлуджа се състои от куполна зала и 70-метров пилон. На върха на пилона могат да се видят две петолъчки с височина 12 метра. Тържествената зала е с височина 14,5 м. и с диаметър 42 м. и е украсена с мозайки, чиято обща площ е 550 кв. м. От мозайките са изградени сцени пресъздаващи борбите на БКП, както и сформирането на социалистическо общество. В коридора около залата има 14 композиции, отразяващи мирния труд.

Художественото оформление на монумента коства 18 месеца на създателите му, като в него участват над 60 творци, между които Димитър Киров, Величко Минеков и Валентин Старчев. Трите стълбища в дома са декорирани с композиции от бяло кристално стъкло, изработени от чешкия скулптор Станислав Либенски.

Ежегодно в първата неделя на месец август БСП провежда около паметника партиен събор, на който присъстват симпатизанти на партията.
Празненствата се състоят от младежка дискотека вечерта преди официалните тържества, официален митинг на социалистите с празнична програма. Началото на митинга винаги се отбелязва с изпълнение на Химна на Република България и „Интернационалът“.

Със свалянето от власт на Тодор Живков и политическите промени в страната ни от 10 ноември 1989 г. паметника изпада в трагично състояние. През 1992 г. той е одържавен по Закона за одържавяването на имуществото на БКП и запечатан.
Рушенето на сградата води до огромни загуби - чупят се стъкла, изкъртват се мозайки, орнаменти и други елементи от конструкцията на паметника. Една паметна част от историята на България става жертва на вандалщина и небрежно отношение. Унищожени са мозаичните портрети на Тодор Живков и дъщеря му Людмила Живкова. Огромната петолъчка е обстрелвана с огнестрелно оръжие, за да бъдат разграбени рубините, от които се предполага, че е изградена.

По решение на правителството от 28 септември 2011 г. комплексът е прехвърлен безвъзмездно на Българската социалистическа партия.