Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Стара Планина
  6. Връх Ботев

Връх Ботев, Стара Планина

Връх Ботев

Стара планина, известна още под името Балкана, е третата по големина българска планина. Нейната най-висока точка на е връх Ботев, кръстен на големия български революционер, писател и просветител – Христо Ботев. Върхът е известен с това име от 1950 година, като преди това е наричан Юмрукчал.

Височината, която достига връх Ботев е 2376 метра. Той се извисява в частта на Стара планина, намираща се в община Карлово, Пловдивска област. Връх Ботев е част от прехода Ком - Емине, представляващ края на международния туристически маршрут Е3.

Маршрутът за изкачване на върха, който е най-кратък е от град Калофер през южното било на планината от хижа „Рай”. Хижата са намира в изключително красива местност, наричана „Раят”, с тучни поляни отрупани с трева и билки. За да се достигне до хижата трябва да се премине над „Джендема” или „Пъклото”, което представлява уникален лабиринт изграден от скали и пропасти с много живописни водопади. След преминаването на река Тунджа, която извира от високите дялове на Стара планина, под връх Юрушка грамада, се разкриват приказни гледки към билото на връх Ботев.
Билото е доста стръмно и в горната си част оголено.

Пътят, по който се преминава е стар и неподдържан, от него се вижда и Калоферският манастир, оставащ в ниските леви части на пътя. Малко по-нагоре е билото Равнец с върховете Хайдут, Чафадарица, Равнец и Белчо. По време на прехода се минава по така наречената Тарзанова пътека.
Друг възможен маршрут до връх Ботев има и от хижа Плевен.

Също така маршрути има и от хижа Тъжа, и от хижа Васил Левски. От западната страна към върха може да се премине по туристически маршрут, който започва от хижа Добрила. Тази пътека за връх Ботев върви по вододелното било на Троянско-Калоферската планина, а трасето е сравнително трудно. През зимата преходът е лавиноопасен и не се препоръчва за използване. При наличието на хубаво време и добра видимост, които са рядко срещано явление по пътеките за връх Ботев, от тук може да се наблюдават неповторими гледки към Северна и Южна България.

Южните склонове на върха са силно наклонени и на някои места прерязани от отвесни скали, популярни сред месните и туристите като Райски скали. Те са предпочитано място за алпийско катерене на множество професионални катерачи.

Точно на това място, в местността на скалите величествено се издига най-високият водопад в България, както и на Балканския полуостров, Райското пръскало. Блестящ със своята невероятна красота, той достига височина 124, 5 м. Водопадът по пътя за връх Ботев се захранва от снежните преспи, разположили се под върха, благодарение на тях той е винаги пълноводен. Връх Ботев е част от територията на резерват „Джендема”. Резерватът разполага с огромно природно богатство, като тук се срещат множество ендемични видове, уникални по рода си и разпространени единствено на територията на „Джендема”.

На връх Ботев е построена метеорологична станция , както и телевизионна кула , която работи от 10 юли 1966 г. Благодарение на тази кула радио и телевизионния сигнал достига до 65% от територията на България.
Върхът е и сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз, като печатът, необходим за книжките се дава в метеорологичната станция.