Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Стара Планина
  6. Връх Трескавец

Връх Трескавец, Стара Планина

Връх Трескавец

Трескавец е връх, известен с това, че е най-отдалеченият, най-труднодостъпният и най-интересният от върховете около Тетевен. Скалната му корона достига височина до 100 м. и го обгражда от всички страни, а височината му е 1151 м. Това е основната причина върхът да бъде използван като крепост. Тази крепост е представлявала амфитеатър, на чието дъно е издълбана водосборна яма. Върху южния склон на амфитеатъра има следи от тераси.

Връх Трескавец завинаги спечелва мястото си не само в историята, но и в умовете на хората, тъй като през 1801 година спасява тетевенци от гибел. Според историите, които се разказват, този паметен момент се състоял на Сирни заговезни, когато кърджалиите подпалват града, хората се пръскат да търсят спасение в околните гори.

Една голяма група от тях (близо 400 души) се отправят към Трескавец. Мъжете нарамват стари пушки, а жените тежки вързопи. Старците водят добитъка. Всеобщата цел е спасението от ятагана. Кърджалиите обсаждат върха и правят опити да го превземат. Но за радост на тетевенци, не успяват. Решават да изтощят бранителите с продължителна обсада, която няма край 3 седмици.
В този момент дядо Генко самарджията измисля как да надхитри нападателите. Бранителите нахранват едно теле със зърно. Когато го бутнали в канарите то паднало долу и търбуха му се спукал пред смаяните погледи на кърджалиите. Те си казали: „Щом на върха има толкова храна за добитъка, тетевенци скоро няма да се дадат”. Изоставили обсадата и си тръгнали.