Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Стара Планина
  6. Пещера "Темната дупка"

Пещера "Темната дупка", Стара Планина

Пещера "Темната дупка"

„Темната дупка” е пещера, разположена в стара планина. Тя се нарежда на едно от първите места по своята дължина (5 600 м.) сред другите пещери в Балкана.
Пещера „Темната дупка” е естествена част от карстовия Лакатнишки район. Отворът й е на 27 м над левия бряг на река Искър, северно от гара Лакатник, в Искърския пролом. Намира се на 52 км от София.

В пещерата са се оформили четири етажа и две основни галерии, но като цяло тя представлява сложен лабиринт от входове, галерии, водопади, езера и подземни реки, прагове, сифони.
Изследванията на галериите не секват и до днес, като се смята, че общата им дължина надхвърля 7000 м.

„Темната дупка” е училище по хидродинамика. По кръстосаните пукнатини, в образуваните там еворзионни котли благодарение на турбулентното движение водата сътворява истински чудеса, които в чисто варовиковите пещери не се забелязват лесно. На това място имат значение „марките" (фасетките), резултат от най-малките вихри на водната струя, които са всъщност и най-малките еворзионни котли.

Пещерата не е богата на пещерни образувания, но е забележителна със своята фауна и в това отношение е една от най-добре проучените. В „Темната дупка” са установени около 60 вида пещерни организми (светломразец, мамарци, пещерен червей, мокрица бурешия и др.)
В старопланинската пещера през 20-те и 30-те години на миналия век „прохождат” биоспелеологията и пещерното екскурзоводско у нас. Като съставна част от пещерата се разглежда и пещера „Зиданка”, чийто вход се намира непосредствено вляво пред входа на „Темната дупка”.

Отново на това място посетителите могат да видят и карстов извор Житолюб, разположен също в подножието на Лакатнишките скали, под пещера „Темната дупка” на 8 метра от нивото на река Искър. Изворът се нарежда сред най-големите карстови извори в страната, като виновници за неговото съществуване са две подземни реки - това са част от водите на реките „Петренска” и „Пробойница”, които текът през водните етажи на пещерата и през тесен сифон се изливат в извора. При поройни дъждове през него преминават до 1200 литра в секунда. Около извора са разположени малък ресторант и изкуствено езеро.