Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Стара Планина
  6. Пещера "Свирчовица"

Пещера "Свирчовица", Стара Планина

Пещера "Свирчовица"

„Свирчовица” е пещера, разположена край село Карлуково. Нейното име произхожда от дървото „свирчовина” (бъз), което расте и сега на входа й.

Пещерата е средна по големина, двуетажна, разнопосочна с постоянно наличие на влага. Дължината й достига 281.5 м., а дълбочината 39 м. Входът й е наклонен, с диаметър 14 м. и се намира в платовидната местност „Барабан" с надморска височина 127 м. Образувана е по разлом в горния пласт на варовиците от мастрихта.

Началото на „Свирчовица” започва с дълбочина 28 м. от равен под на камбановидна пропаст.
Значително богат на образувания е втория етаж, по който ясно се виждат нива от пълноводие на потока, измивал някогашните образувания и ги преобразявал в красиви извивки.
Пещерата е дом на 22 вида организми, между които два троглобионта.

На малкото пещерно пространство са се образували хиляди образувания: странични повлеци, висулки, тънки и дебели колони, синтрови преградки и др.
Горният етаж е сформиран от две галерии: източната - къса и западната, която продължава до друга с плътни завески и кристали. Горният етаж е напречен на долният. Има предположения, че поройните води, навлизащи в пещерата изтичат по някой отвор в системата на „Банковица”.
„Свирчовица” е достъпна за посещение, но само от обучени пещерняци, разполагащи със специална екипировка.