Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Стара Планина
  6. Историческа местност "Костина"

Историческа местност "Костина", Стара Планина

Историческа местност "Костина"

Историческата местност „Костина”, която става известна като лобното място на Бенковски, е разположена на 3 км. южно от квартал „Костина” в курортното село Рибарица.

На това място на 15 май 1876 година е предаден и убит предводителят на Априлското въстание Георги Бенковски. Ежегодно на 25 май на тази територия се състоят тържества в памет на загиналите.
Актьори пресъздават събитията разиграли се непосредствено преди смъртта на революционера.

Предателят на Бенковски говедаря Въльо Стоилов повежда него и тримата му спътници - отец Кирил, Захари Стоянов и Стефо Далматинеца към река Костина. Подлият Въльо следва плана замислен от турците, според който четниците са преведени по специално построено за целта мостче. В резултат на долната постъпка легендарният войвода е застрелян на място, а отец Кирил е ранен и заловен. Захари Стоянов се спасява по чудо като скача в реката и течението го отнася.

Главата на Георги Бенковски е отрязана и измита в близкото кладенче, което и до днес в памет на жестокото убийство е известно като „Кървавото кладенче”. След това тя е отнесена до София и е изложена на поругание. По-късно един свещеник я погребва в околностите на тогавашната София.

Смята се, че тялото на войводата е погребано тайно от една възрастна жена - баба Удреница - в тетевенската църква „Всех Светих”.